Kultura
GLAZBENI ODJELI VALPOVO - BELIŠĆE

Pozlatili se rogisti, tamburaši, saksofonisti pa i komorni sastav!
Objavljeno 19. travnja, 2018.
Ne skrivaju potrebu za boljim uvjetima rada u Valpovu, kao u Belišću

Vezani članci

NAJSJAJNIJA ODLIČJA ZA BELIŠČANSKE UČENIKE

Zlatna Megi Vujnovac

NOVI USPJESI MLADIH GLAZBENIKA

Megi Vujnovac prva, Teo Matković drugi

VALPOVO - Gotovo 150 učenika i 15-ak profesora Glazbenih odjela Valpovo – Belišće, koji djeluju pri Osnovnoj školi Matije Petra Katančića Valpovo, ovu će godinu pamtiti kao do sada najuspješniju u gotovo 15-godišnjoj povijesti. Ove su se godine okitili vrhunskim priznanjima i najsjajnijim odličjima na kojima bi im i daleko veće škole i škole s dugom tradicijom mogle pozavidjeti: prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima na tamburaškim instrumentima te prvi put u povijesti na puhačkim instrumentima: saksofonu, rogu, pa čak i s – komornim sastavom!

Od svega 40-ak učenika u početnim gitarističkim, klavirističkim i tamburaškim odjelom, zahvaljujući predanom radu s učenicima i nagradama koje nisu izostajale, narasla je na gotovo četverostruko veći broj, s klavirističkim, gitarističkim, tamburaškim, puhačkim (saksofon, flauta, rog, trombon, klarinet) odjelom, glazbenom igraonicom za predškolce i plesnim tečajem.

Profesori ističu da polaznici ulažu izniman trud da bi postigli ovakve uspjehe, jer paralelno pohađaju dvije škole, uče, pišu zadaće i predano i disciplinirano vježbaju kako bi oplodili svoj prirodni talent, no s voditeljicom Latinkom Ruski ne skrivaju potrebu za boljim uvjetima rada u Valpovu.

Izgradnja ili adaptacija

- Škola djeluje u Centru kulture, a prostor dijeli s drugim udrugama. Nadamo se da će i najnoviji uspjesi potaknuti valpovačku gradsku vlast da se ozbiljno pozabavi pitanjem prostora, gradnjom nove zgrade ili obnovom i adaptacijom postojećeg objekta kako bismo mogli raditi u odgovarajućim uvjetima, onako kako je to riješeno u Belišću, gdje imamo odlične uvjete - kaže voditeljica.

Od ovogodišnjih laureata treba izdvojiti prvonagrađenog na državnom natjecanju Tomislava Slačanca (saksofon), čiji je mentor prof. Denis Ravlić. S istim je mentorom na Međunarodnom natjecanju “Davorin Jenko” u Beogradu 1. nagradu osvojio i najmlađi natjecatelj, saksofonist Adrian Ivanković, koji je u Glazbenu školu krenuo s osam godina, a nakon dvije godine okitio se velikim priznanjem.

Prof. Ravlić naglašava kako je riječ o prvim uspjesima puhača u ovoj školi, što mu je kao mladom profesoru i potvrda da se u ovoj školi radi dobro i kvalitetno. U usmjeravanju im je mnogo pomogao i prof. Mirko Hrženjak iz Osijeka. Još mu je draže što među djecom saksofon postaje sve popularniji instrument i što svake godine ima sve više zainteresiranih.

Prvom nagradom okitila se i jedna od rijetkih mladih glazbenica koja svira rog, 14-godišnja Megi Vujnovac. Ovu učenicu 4. razreda za natjecanje je pripremao profesor trube, trombona i roga Zoran Vlajnić koji ističe da su učenici vrlo daroviti i da je uspjeh njegove učenice izvanredan. Megi, koja je u početku željela svirati flautu, kaže da nije požalila, iako je rog jedan od najspecifičnijih i najtežih limenih instrumenata.

Vrhunski rezultati

Tamburaši, pak, godinama potvrđuju da u ovoj školi izrastaju u svjetsku klasu pa se mnogi odluče i profesionalno baviti glazbom. Zlato i prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi osvojila je Lana Šarčević (bisernica), uz mentora prof. Danijela Čehajića koji je izuzetno zadovoljan što nastavljaju tradiciju izvrsnosti. Lana je sigurna u odluku da će ju bisernica pratiti u budućoj profesiji koja će svakako biti vezana uz glazbu.

Na istom natjecanju vrhunski rezultat i prvu nagradu osvojio je i Luka Turk (14), na braču, za što ga je pripremao prof. Hrvoje Nemec. Ponosni dvojac ima razloga za zadovoljstvo, jer je za Luku ovo prvo natjecanje i dokazao je da vrijeme za njega tek dolazi.

Pod budnim su okom istoga glazbenog stručnjaka tekle pripreme i ostvaren je još jedan prvi, ali vrhunski rezultat: na natjecanju u Požegi Komorni je sastav, koji čine Lana Šarčević (bisernica), Ivan Cimerman (brač), Ivan Čamagajevac (čelović) te Luka Turk (čelo), osvojili 1. nagradu i 91,68 bodova u klasičnoj kategoriji. Skromni i talentirani mladi tamburaši vrlo su samozatajno primili priznanje, no njihov mladi profesor Nemec, kojemu je to također prvi nastup na natjecanju, kaže da je riječ o vrlo zahtjevnoj izvedbi, jer je potrebno do detalja uskladiti sve, maksimalno osluškivati jedni druge i gotovo disati zajedno, i individualno mnogo vježbati i uskladiti se s korepetitorom.

- Upravo zato vježbe smo nastojali odraditi u što opuštenijoj atmosferi i uz međusobno poštivanje pa rezultat nije izostao - otkriva prof. Nemec, ne isključujući mogućnost da sastav uskoro nastupi.

Ravnatelj valpovačke Osnovne škole prof. Dalibor Košutić, impresivnu priču o povijesnim uspjesima mladih glazbenih nada Valpovštine ponosan je i zahvaljuje svima koji su zaslužni za ovako impresivne rezultate jedne od najmlađih glazbenih škola u Hrvatskoj. Upravo zahvaljujući i ovakvim rezultatima, koji su iz godine u godinu sve bolji i za koje se daleko čuje, valpovačka Glazbena škola od 22. do 26. travnja bit će domaćin plenuma 60-ak ravnatelja glazbenih škola Hrvatske.

Lidija ANIČIĆ

godinu

ĆE PAMTITI PO POVIJESNIM USPJESIMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike