Novosti
JEDNA DOZA KOŠTA 660.000 KUNA

Uskoro odluka o lijeku za mišićnu distrofiju
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak da će Povjerenstvo za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) idućeg ponedjeljka odlučiti o uvrštavanju lijeka Spinraza na listu lijekova HZZO-a te je potvrdio da će Grad Zagreb i Vlada postati partneri Imunološkog zavoda i uložiti sredstva za njegov novi početak rada i očuvanje radnih mjesta.

Kujundžić je uoči Vladine sjednice potvrdio da će o Spinrazi, lijeku za liječenje spinalne mišićne atrofije, idućeg tjedna razgovarati Povjerenstvo, nakon čega bi se u kratkom roku trebao naći na listi lijekova HZZO-a.

“Ja sam pogriješio kada je riječ o danima, Povjerenstvo za lijekove održava se u ponedjeljak. Tada će Spinraza ući na listu lijekova”, rekao je. Upitan koliko će stajati liječenje tim skupim lijekom i u kojem će postotku participirati država, a u kojem proizvođači, rekao je kako je to stvar dogovora dviju strana. “Moram pitati na HZZO-u, dakle to je pregovaranje. Sada naplaćuju jednu dozu oko 660.000 kuna, a očekujemo da će s dolaskom na listu cijena biti nešto niža. Koliko, to je stvar dogovora HZZO-a i proizvođača”, naglasio je.

Kujundžić je potvrdio da su Grad Zagreb i Vlada partneri u Imunološkom zavodu, kao što su partneri i u gradnji Nacionalne dječje bolnice, tj. Sveučilišne bolnice. “Za Imunološki zavod plan je sačuvati radna mjesta i proizvodnju krvne plazme, odnosno njezinih derivata u fazi A, i pokrenuti je što prije. Sljedeće je vidjeti što s cjepivima, kako i njih pokušati sačuvati - sami ili s nekim svjetskim partnerom”, kazao je. Najavio je da bi do formalnog potpisivanja sporazuma trebalo doći ovih dana. H