Novosti
SLOVENSKI MINISTAR “LAKŠE DIŠE”

U Srbiji se raspituju za kupnju tvrtki iz sastava Agrokora
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Postignuti načelni sporazum s vjerovnicima Agrokora velik je korak prema konačnoj nagodbi, a cilj je da se tekst nagodbe sa svim detaljima sastavi do 10. srpnja, izjavila je u utorak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je na Bledu s ministrima gospodarstva iz regije razgovarala o trenutnoj situaciji i daljnjim koracima u rješavanju stanja u Agrokoru.

Sastanak je organizirao slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a uz hrvatsku potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić na njemu su bili i ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić te predstavnica Ministarstva gospodarstva Crne Gore Biljana Jakić. Na konferenciji za novinare nakon sastanka Dalić je istaknula kako je pred izvanrednom upravom Agrokora još dosta posla, a cilj je da Agrokor sa svojim kompanijama u regiji nastavi poslovati i stabilizirati se. Odgovarajući na pitanja novinara, Dalić je rekla da svi Agrokorovi vjerovnici izražavaju spremnost da se budućem novom Agrokoru omogući što opsežnije poslovanje i što veća profitabilnost, što je i njihov interes, jer će tako vratiti svoje tražbine.

S druge strane, interes država u kojima posluju Agrokorove kompanije jest da se postigne takva nagodba s vjerovnicima koja će biti dobra osnova da cijeli sustav u okviru novog Agrokora posluje dobro, da se širi i zapošljava. No to je teško predvidjeti i ovisit će i o stanju na tržištu i gospodarstvima zemalja u kojima posluju Agrokorove kompanije, istaknula je, uz ostalo, Dalić. Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek ocijenio je kako se nakon današnjeg sastanka, na kojemu su predstavnici države u kojoj je sjedište Agrokora izvijestili o planovima za nagodbu s vjerovnicima, “lakše diše”. Slovenija, kako je istaknuo, podržava aktivnosti hrvatske Vlade i vjeruje da će Mercator steći uvjete za daljnje stabilno poslovanje u okviru novog Agrokora.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar Rasim Ljajić rekao je da se Srbija ne želi i ne može miješati u vlasničku strukturu privatne kompanije.

Na novinarska pitanja potvrdio je da je u Srbiji bilo pitanja vezanih uz eventualnu kupnju Agrokorovih tvrtki u Srbiji, iako neodređenih i za sada ne konkretnih.H

Azimov: Sberbank i VTB došli u RH pomoći stabilizirati situaciju

Ruski veleposlanik Anvar Azimov izjavio je u utorak da su ruske banke došle u Hrvatsku pomoći stabilizirati situaciju u Agrokoru i da to utječe na stabilnost zemlje i Vlade te je zapitao zašto zapadni prijatelji i strateški partneri Hrvatske nisu pomogli Agrokoru. “Ni zbog kojeg drugog razloga. Mi ćemo samo promicati stabilnost Agrokora da riješimo problem. Za nas je stabilnost Agrokora krajnje važna, jer također utječe na stabilnost vaše zemlje, stabilnost vaše vlade”, kazao je ruski veleposlanik u Zagrebu. “Pitam se zašto vam vaši zapadni prijatelji i strateški partneri nisu došli pomoći s Agrokorom. Rusija je pouzdan prijatelj i Rusija je još jednom dokazala da je pouzdan prijatelj Hrvatske”, istaknuo je Azimov.

Možda ste propustili...