Svijet
NAKON RAZGOVORA U NJEMAČKOJ

Vučić priprema srbijansku javnost za loše vijesti o Kosovu
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Iako je srpski predsjednik Aleksandar Vučić prije mjesec-dva slavodobitno najavljivao kako će do kraja travnja javnosti iznijeti svoj prijedlog rješenja pitanja Kosova, pred novinarima nakon razgovora s Winfriedom Kretschmannom, premijerom njemačke pokrajine Baden Wuerttemberg, u ponedjeljak, priznao je kako nije “siguran da će to i biti”. Obećao je kako će na njemu sigurno raditi ozbiljno, odgovorno i hrabro, ali i upozorio kako “ono sigurno za Srbe neće biti lako”.

- Rekao sam da će to biti krajem travnja. Nisam siguran da će biti, ali učinit ću to ako bude bilo moguće, govorim samo o javnoj prezentaciji, kako ne bih oslabio poziciju Srbije, ništa više od toga – rekao je zagonetno Vučić dodajući kako nije za “zamrznuti konflikt” i čekanje raspetljavanja Kosova za “bolja vremena” jer “toga nema, dočekat ćemo samo teža i lošija vremena”. Vučić je svjestan da bilo kakvo rješenje predloži, bit će dočekano “na nož” svagdje, “a posebno ovdje u Srbiji”.

- Ne zaboravite, ako doista želite rješenje, morate pobijediti na referendumu u svojoj zemlji. Dakle, nije meni cilj nešto reći kako bih zadovoljio nekoga na zapadu, a do rješenja ne dođe. Meni je cilj zadovoljiti građane Srbije i doći do rješenja i da građani Srbije, ne mogu reći, da budu sretni, ali da dobro razumiju što nam je budućnost, a da istovremeno ne budu poniženi lošim rješenjem. Jedino u što sam siguran je kako ono neće biti bezbolno za nas Srbe – pojasnio je i upozorio Vučić.

Prije nekoliko dana u Berlinu nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, srpski predsjednik je nagovijestio kako “nema za nas dobrog rješenja za Kosovo, ali kompromis podrazumijeva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni ili pomalo zadovoljni”.

Srpski mediji prenijeli su izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja kako Kosovo nema vanjsku politiku i “pripada klubu koji vodi Amerika, i nama to nije problem priznati”. Na to je reagirao Vučić primjedbom kako je “sada jasno da mi o kosovskom pitanju zapravo razgovaramo sa SAD-om, a ne s vlastima u Prištini” te da su “teški trenuci stalno pred nama”.

- Svakako ova godina neće biti laka, postojat će velika želja da se kosovski čvor riješi, ali pitanje je možemo li mi to jer imamo nas u Srbiji i s druge strane prištinske vlasti, i imamo Amerikance, za koje Haradinaj sam kaže da oni vode njihovu vanjsku politiku – rekao je Vučić za lokalnu beogradsku televiziju.

M.Flego

Mi o kosovskom pitanju zapravo razgovaramo sa SAD-om, a ne s vlastima u Prištini - kaže Vučić

Najčitanije iz rubrike