Osijek
NAKON UMIROVLJENJA DR. ELVIRE ROŽAJAC

Dom zdravlja nema više ni jednog pulmologa!
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Nakon što je s prvim danom ove godine specijalistica pulmologije, dr. Elvira Rožajac otišla u starosnu mirovinu, pulmološka ambulanta Doma zdravlja ostala je bez pulmologa. No, Dom zdravlja ovaj je problem za sada riješio tako da je potpisao ugovor s KBC-om Osijek o suradnji, na temelju kojega u domsku ambulantu “uskače” čak sedam specijalista osječke bolnice.

- Nema govora o tome da bismo mi ukinuli ovu djelatnost. Naime, mi imamo svog mladog liječnika, dr. Ivana Štefanca na specijalizaciji upravo iz pulmologije. No, on je ugovor o specijalizaciji potpisao tek u siječnju prošle godine, tako da mu preostaje još gotovo četiri godine usavršavanja. Kroz to vrijeme pokušat ćemo se snaći uz pomoć liječnika osječke bolnice. Znači, u ambulanti i dalje radi naša medicinska sestra, koja prima narudžbe, a ambulnta radi prema rasporedu koji se dogovori s liječnicima na zamjeni, pa je najbolje najaviti se prethodno na broj telefona 225-483 - objašnjava ravnatelj Doma zdravlja Mato Lukić.

Inače, recimo kako je dr. Elvira Rožajac u osječkom Domu zdravlja radila oko 25 godina, jer je u tu ustanovu stigla nakon Domovinskog rata, a prije nje domski pulmolog bio je prim. dr. Mahatma Zobundžija.

Inače, pregled pulmologa potreban je u slučaju sumnje na bolest pluća, u slučaju kontrole ranije dijagnosticirane plućne bolesti ili praćenja ranije evidentirane promjene na radiološkim snimkama pluća ili funkcionalnim pretragama pluća. Također i u slučaju otežanog disanja, gušenja, kašlja, iskašljavanja sluzavog, gnojnog ili krvavog sekreta te u slučaju pogoršanja simptoma astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti. Nekad je velik javnozdravstveni problem bila tuberkuloza, no danas se Hrvatska smatra zemljom s niskom incidencijom. Na mjestu tuberkuloze danas se nalazi kronična opstruktivna plućna bolest, koja je velik javnozdravstveni problem, kao što su to i tumori pluća. U jednom manjem broju to je astma te alergije.

Nefreteta Z.EBERHARD
što je ZAPRAVO PULMOLOGIJA?

Pulmologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti pluća i dišnog sustava kao što su upale (nosa, sinusa, ždrijela, bronha i pluća), astma, bronhitis te kronična opstruktivna bolest pluća (KOBP).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike