Osijek
OTVORENA PETA SAMOSTALNA IZLOŽBA RUŽICE ČOPČIĆ

Svoje slike željela sam podijeliti s drugima
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Kako prošle godine zbog zdravstvenih razloga nije mogla otići na more, Ružica Čopčić (78) puno je vremena provela u kući, slikajuću upravo beskrajno plavetnilo za kojim čezne. Dvadeset i pet slika ulja na platnu s motivima mora o kojima je maštala – nemirno more, udari zapjenjenih valova, beskrajne palete neba, treperenje namreškane vode, odsjaj sunca pri zalasku, ali i nekoliko slika nastalih s ljetovanja uz Trogiru i na Pelješcu, predstavila je u petak u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića na otvorenju pete samostalne izložbe. Umirovljena nastavnica matematike i fizike ljubav prema slikanju naslijedila je po obiteljskoj liniji i slika već 30 godina. Izložbu je posvetila svojim prijateljicama i bivšim kolegicama iz škole, uz koje ju vežu brojne lijepe uspomene na more i školu.

- Prošle godine nisam bila na moru, ali je more bilo 'u meni'. Provela sam dane slikajući ga. Pjesma Josipa Pupačića 'More' najbolji je prikaz mojih osjećaja prema moru. Prvi put sam je čula 1971. godine na radiju nakon tragične pogibije autora. Svoje sam slike željela podijeliti s drugima – kaže Čopčić. Prijateljice i kolegice iz škole otvorenje izložbe priredile su čitanjem autorskih pjesama o moru, ali i Ružici omiljene Pupačićeve - "More".

- Na neki sam način izložbom željela zahvaliti ljudima s kojima sam provela život i na radnim mjestima u školi i ponovno nas okupiti. Svi smo već stari i većina nas se zavuče u sebe i svoje domove sa svojom unučadi, i na sebe kao da zaboravljamo. Kada sam vidjela koliko ih je izložba razveselila i kada smo se srele nakon toliko godina, drago mi je što sam to mogla napraviti, bilo je prekrasno – kaže Čopčić. Svestrana umirovljenica počasna je članica društva likovnih umjetnika amatera “Likar” te izlaže na samostalnim i skupnim izložbama. Za sljedeću izložbu najavljuje novu izložbu naziva "Slavonija i Baranja". Izložba "More" bit će otvorena sljedeća tri mjeseca. J. Pejaković

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike