Osijek
DRŽAVNI STANOVI ZA ŠEST OBITELJI U POTREBI

Ivan Vrkić: Ovo je dokaz dobre suradnje Grada, Županije i Vlade RH
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Suze radosnice u oku 11-godišnje Dore Štorat iz Osijeka, a za koju ključ stana u koji će ući ovih dana sa svojom obitelji, prema vlastitu priznanju, znači sve, pokazuju vrijednost prethodno postignutog dogovora Vlade RH i Grada Osijeka o dodjeli ukupno osam državnih stanova na korištenje.

Ključeve je toj obitelji, ali i za pet drugih jučer uručio ministar državne imovine Goran Marić koji je jučer u Gradskoj upravi održao radni sastanak s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i zamjenikom župana Petrom Lagatorom. Jučer je dodijeljeno šest, a ključevi za još dva stana čekaju svoje buduće stanare, jer su na temelju odluke donesene u prosincu dvije obitelji stambeno zbrinute na drugoj osnovi.

- Javno izražavam zadovoljstvo i veliku zahvalu resornom ministru Mariću koji je omogućio da za ljude u socijalnoj potrebi u Osijeku dodijeli ukupno osam stanova. Na taj način potvrdili smo da sve one odluke koje Grad, Županija i Vlada RH zajednički donose i provode također na vjerodostojan način. Usto, razgovarali smo i o nizu drugih točaka, posebice onih donesenih na sastanku u prosincu 2017., ali i o problemima važnima za Grad Osijek. Jedna od odluka koja je tada donesena je da 37 hektara u Industrijskoj zoni Nemetin bude dodijeljeno Gradu, i to je u proceduri, a to podiže materijalnu i gospodarsku osnovu za ulaganje u Grad Osijek – rekao je jučer Vrkić te s ponosom istaknuo i da je na radnom sastanku dogovoreno da će prostor na Lijevoj obali od Copacabane do Zoološkog vrta koji je zapušten biti uređen. Kroz određeno razdoblje Grad, Županija i Vlada, naglasio je gradonačelnik, provjerit će je li dogovoreno i učinjeno. Ponosan što je središte Osječko-baranjske županije pokazalo iznimnu aktivnost i otvorilo vrata novim projektima i investicijama bio je i dožupan Lagator te je zahvalio i gradonačelniku Vrkiću te ministru Mariću i dodao da će pomoć Županije biti uvijek prisutna. Ministar Marić pak ocijenio je da je Slavonija prije bila odredište za dolazak, a posljednjih godina poligon za odlazak, no složio se da se život u Slavoniju i Baranju kao i Osijek treba vratiti.

- Aktiviranjem državne imovine u suradnji s Gradom i Osječko-baranjskom županijom pridonijet ćemo njezinu oživljavanju jer je i nakon više od 25 godina zapuštena i napuštena. Ima puno predmeta, puno potencijala i s obzirom na marljivost Grada i Županije koji tjeraju Ministarstvo državne imovine na još veću aktivnost, veselimo se novim projektima te smo odredili rokove u kojima će to biti odrađeno – pojasnio je ministar i dodao da će to biti temelj za novu gospodarsku aktivnost te novo zapošljavanje, a time i stvaranje pretpostavki za ostanak u županiji i Osijeku, ponajprije mladih osoba.

Marija MIHELIĆ
Natječaji svakoga mjeseca

Gorući problem zapuštenih zgrada u vlasništvu države na području Osijeka bit će riješen, poručio je Marić naglašavajući da je jedan natječaj za zakup poslovnog prostora već riješen, a drugi je natječaj u pripremi već za sljedeću subotu.

- Natječaji će se provoditi svakoga mjeseca, i to za stanove, poslovne prostore, nekretnine i zemljišta kako bi se stavili u funkciju. Više se neće čekati godinama ni mjesecima, jer je naša ispostava u Osijeku dobila zadatak napraviti katalog svih nekretnina u vlasništvu RH. Uvjeravam najprije sebe, a onda i Ministaarstvo da će to biti aktivirano do kraja ove godine - rekao je ministar, dodajući da će se prema Zakonu o prodaji nekretnina na temelju javnog natječaja i ovlaštenog sudskog vještaka napraviti procjena vrijednosti i za ruševne objekte. Vrkić je podsjetio da je u posljednje dvije godine srušeno 15-ak zgrada od kojih je dio i u državnom vlasništvu, no naglasio je da je najveći problem kad objekt ima više suvlasnika.

Vlažne stanove zamijenit će onima dostojnima za NORMALAN život

- Tisuću kuna, koliko sam dosad izdvajala za podstanarstvo, dobro će mi doći - poručila je Maja Štorat iz Osijeka, dodajući da je u posljednje vrijeme promijenila čak četiri stana, što ometa mir ne samo njoj nego i njezinoj djeci. Slično je poručila i presretna Danijela Gilišek koja je dosad također živjela u podstanarstvu, u stanu punom vlage. Uz alimentaciju, socijalnu pomoć te dječji doplatak, tisuću kuna, koliko će sada sačuvati u džepu, kaže, itekako će znati iskoristiti.

obećanje

PROBLEM NAPUŠTENIH OBJEKATA BIT ĆE RIJEŠEN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike