Regija
ŠKOLA KOJA PRATI TRENDOVE

Novi traktor za 23 hektara i ekokamilicu
Objavljeno 17. travnja, 2018.

PITOMAČA

Za obradu 23 hektara zemlje Srednja škola Stjepana Sulimanca od Ministarstva poljoprivrede dobila je novi traktor Zetor Proxima HS 120, nabavljen u sklopu projekta “Obrazovanjem u poljoprivredi za bolju budućnost Hrvatske”, a koji SŠ Stjepana Sulimanca provodi u partnerstvu sa Srednjom školom “Stjepan Ivšić” iz Orahovice. Dio je to projektnog poziva Ministarstva poljoprivrede pod nazivom “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017.” Vrijednost cjelokupnog projekta je 930.879 kuna i u cijelosti je financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

SŠ Stjepana Sulimanca radi iznimno vrijedne poljoprivredne proizvode, njihova je ekološka kamilica “hit” kod hrvatskih i austrijskih tvrtki koje se bave otkupom ekološki čiste kamilice. No na tih 23 hektara zemlje Pitomačani, uz ljekovito bilje, uzgajaju suncokret, soju, bundevu, u plastenicima je povrće, a imaju i voćnjak, vinograd. U cijelosti su orijentirani na ekološku proizvodnju. Novi Zetor vozit će traktorist operater, a učenici će, sjedeći uz njega u kabini, učiti kako traktor radi, čime će se osuvremeniti obrazovni proces.

Svečanoj primopredaji traktora, između ostalih, nazočili su saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ-a Vesna Šerepac, ravnatelj SS Stjepana Sulimanca Josip Ivoš, kao i ravnatelj SŠ “Stjepan Ivšić” Orahovica Zorislav Milković, brojni profesori i učenici.

– Srednja škola Stjepana Sulimanca, zajedno s osnivačem, Virovitičko-podravskom županijom, radi sve kako bismo postali centar za kompetencije vezan uz poljoprivredu - kazao je ravnatelj Josip Ivoš.

- Srednja škola Stjepana Sulimanca jedna je od najboljih poljoprivrednih škola u Hrvatskoj. To je škola koja prati trendove. Ulaganja u bolje obrazovne uvjete nastavit će se i u budućnosti - istaknuo je župan Igor Andrović.

Saborska zastupnica Vesna Bedeković naglasila je da pitomačka srednja škola pripada u red najbolje opremljenih strukovnih škola u Hrvatskoj. Vladimir Grgurić

Na desetke tisuća kuna uštede

Ključeve traktora uručio je predstavnik tvrtke POD proizvodnja opruga d.o.o iz Dežanovca. Škola će nabavom ovog suvremenog stroja ostvariti značajne uštede od nekoliko desetaka tisuća kuna godišnje koje će moći iskoristiti za ulaganje u nastavu, a mogućnost obrazovanja na najmodernijim poljoprivrednim strojevima i mehanizaciji sigurno će privući nove učenike u poljoprivredna zanimanja.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike