Kultura
POPULARIZACIJSKI SIMPOZIJ NA EFOS-U

4. kreativna riznica: Povezuju profesionalce i amatere, ali i znanstvenike i stručnjake
Objavljeno 18. travnja, 2018.
Tijekom četiri dana programske sadržaje posjeti više tisuća posjetitelja

Četvrto izdanje Kreativne riznice, popularizacijskog simpozija, s krovnom temom OS mreža, bilo je temom jučerašnje konferencije za novinare u Vijećnici Ekonomskoga fakulteta u Osijeku. Jedinstven u Hrvatskoj po ciljevima, dobitnik nagrade za volontiranje 2016. i Državne nagrade za znanost 2017.

Tijekom četiri dana raznovrsne programske sadržaje posjećuje više tisuća posjetitelja. Ove godine organizatori očekuju više od 3000 posjetitelja, među kojima će biti i desettistućiti posjetitelj, koji će biti nagrađen.

Program ove godine donosi 60 događanja: 34 radionice, dva okrugla stola, dva koncerta, pet predstavljanja projekata, promociju knjige te 16 izlaganja. Istodobno se razvija komunikacija profesionalaca i amatera, znanstvenika i stručnjaka, ali i metodološka platforma za istraživanje stajališta heterogenih kreativaca. Ovogodišnje inovacije očituju se u mobilnoj aplikaciji, koju je izradio student Željko Ronta, pod vostvom prof. Marijane Zekić-Sušac, te u razvijanju i nadogradnji mentorskog sustava.

I ove godine naglasak stavljaju na uključivanje mladih u sektor koji je u nastajanju te upoznavanje s kulturnom baštinom i njezinom transformacijom u (diversificirane) kreativne proizvode - istaknuto je na tiskovnoj.

EFOS prepoznaje važnost umjetničkog izražavanja kao jedne od ključnih poluga sektora kreativne industrije. U danima KR-a ova javna visokoobrazovna ustanova otvara vrata i u svojim prostorima svoje javno djelovanje usmjerava na populariziranje znanosti, umjetnosti i nove kreativne industrije.

Glagoljički murali

- Teorijski i praktično EFOS promiče doktrine o nacionalnom blagostanju koje se ostvaruju izgrađivanjem samostalnosti kroz umjetnost, kreativnost i inovativnost, zauzima za dostizanje prosperiteta putem razvitka znanosti i njezine primjene u svim segmentima života. Kreativna riznica bila je poticajem za imenovanje i uređivanje Aule znanosti i Aule glagoljice, oslikavanjem glagoljičkim muralima i drugim instalacijama u prostoru po kojima smo znanstveno-nastavna institucija koja poučava interijerom. Četvrtu godinu zaredom otvaramo vrata najširoj zajednici i činimo sve kako bi naši studenti volonteri istodobno učili o ekonomskom određenju višedisciplinarnih projekata kakvim je i Kreativna riznica te o vlastitim mogućnostima samozapošljavanja unutar industrije projekata - istaknuo je prof. dr. sc. Josip Mesarić, prodekan za znanost, ponosan na 11 uglednih pokroviteljstava: predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Sabora, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Studentskog zbora, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Uključeni su, osim studenata, i osječki srednjoškolci te partnerske ustanove: Trgovačka i komercijalna škola “Davor Milas” Osijek, Odjel za kulturologiju, Umjetnička akademija i Filozofski fakultet u Osijeku.

- Povezujemo srednjoškolsku populaciju s ustanovama visokog obrazovanja. Višegodišnja suradnja odrazila se i na oblikovanje prostorne instalacije “Gramatika mreže” u Kniferovu prolazu - kaže Ivana Jobst, predsjednica Organizacijskog odbora te autorica instalacija.

Analiziranje prijepora

Odjel za kulturologiju u organizacijskim je pripremama koristio svoja znanja u komunikaciji s medijima, analiziranju prijepora kreativne industrije, predstavljanje programa i promišljanju umrežavanja heterogenih kreativaca.

- Simpozij koristimo kao platformu i susretište u znanstvenom i stručnom promišljanju kulture i kreativnosti - dodaje Ivana Bestvina-Bukvić s Odjela za kulturologiju.

Student Željko Ronta sudionik je KR-a drugu godinu, rezultat čega je povezanost s brojnim kolegama i znanjima o globalnom komuniciranju i poslovanju na digitalnim mrežama:

- Simpozij je ovo na kojem učim o učenju i testiram primijenjene spoznaje. Prošlogodišnji KR zaslužan je za moje inozemne poslovne partnere, s kojima uspješno surađujem, iako sam redoviti student koji uredno ispunjava svoje studentske obveze.

Komunikacijske prijepore ove godine vodi studentica Ivona Martinović te cijeli tim izravno uči kako se sporazumijevati, a da ključna poruka doista stigne do onih kojima je namijenjena:

- Poruka mora biti sažeta, vizualno atraktivna i prilagođena profilu ciljanih osoba. Kreativna ekonomija živi se aktivno na Riznici i svi učimo u hodu. Brzina digitalnih medija posjeduje i prednosti i nedostatke, kao i vlastitu terminologiju - dosezi, vidljivost, broj sviđalica i srodne riječi učestale su u danima KR-a.

- Jedan od načina prijave na sadržaje je preko mobilne aplikacije, a drugi preko mrežnog mjesta. Time sudionici postaju aktivan dio ovoga programa, a organizatori su i u mogućnosti odgovoriti na njihove upite, komentare, prijedloge, čime sudjeluju u samome organizaciji programa - istaknula je na kraju studentica Ivana Jobst.

Narcisa VEKIĆ

otvorenje

18. TRAVNJA, U 19.30 SATI, NA OTVORENOM

Jedinstven u Hrvatskoj po ciljevima, dobitnik nagrade za volontiranje 2016. i Državne nagrade za znanost 2017.

NA OTVORENJU URUČENJE NAGRADE VODIK NAJBOLJEM IZLAGAČU 2017.

“Kreativna riznica pokazuje dobru volju, želju i nastojanje za stvaranjem kreativne budućnosti i svakom pojedincu daje priliku sudjelovati. Otvorenje je 18. travnja, u 19.30 sati, kada ćemo uručiti i nagradu Vodik najboljem izlagaču 2017. U scenskom dijelu programa prikazat ćemo kako lik i djelo Eugena od Savoje oživljujemo i povezujemo s današnjim Osijekom. Simpozij svečano zatvaramo 20. travnja, u 19 sati, a radni rastanak predviđamo za subotnje prijepodne, koje će biti ispunjeno kreativnim radionicama”, istaknula je Josipa Mijoč, predsjednica Programskog odbora i izvršna direktorica.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike