Sport
TOUR OF CROATIA

Iz Osijeka kreće još jedna lijepa hrvatska sportska priča
Objavljeno 17. travnja, 2018.
Nakon tradicionalnog revijalnog kruga po gradu biciklisti odlaze prema Višnjevcu, gdje je u 11.30 sati start utrke

“Cirkus” je ponovno u našem gradu, neće se dugo zadržati, ali lijepo što je navratio bar na jedan dan. A taj je “cirkus” biciklistička utrka Tour of Croatia i ugledno društvo iz cijeloga svijeta, koje treću godinu zaredom na šestodnevnu avanturu kroz Hrvatsku kreće baš iz Osijeka.

Danas u 11.10 s Trga pape Ivana Pavla II., ispred osječke konkatedrale, biciklistička karavana kreće na put dug više od 1000 km kroz cijelu Lijepu Našu. Nakon okupljanja u samom središtu grada te predstavljanja momčadi biciklisti će ispred konkatedrale krenuti na revijalni krug po Osijeku, do Tvrđe pa natrag do centra, i onda prema Višnjevcu, gdje je iza tramvajskog okretišta u 11.30 i službeni start utrke. Nakon Osijeka, odnosno Višenjvca, pred biciklistima je 227 km duga etapa do Koprivnice, a proći će kroz Bizovac, Košku, Našice, Kutjevo, Park prirode Papuk, Orahovicu, Čačince, Slatinu...

Kompletno biciklističko društvo već se u ponedjeljak okupilo u Osijeku, sve je spremno za start, a dojmove uoči četvrtog izdanja Tour of Croatije i starta prve, “slavonske” etape iznijeli su organizatori Vladimir Miholjević, direktor utrke, i Luka Mišović, tehnički direktor utrke. Pred novinarima su im se pridružili i biciklisti - Giacomo Nizzolo, član ekipe Trek-Segafredo, Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Matej Mohorič (Bahrain Merida Pro Cycling Team) te hrvatski predstavnik Radoslav Rogina iz redova Adria Mobil Cyclinga.

- Još jednom zahvaljujem svim partnerima i sponzorima na podršci i razumijevanju jer bez njih ovog projekta ne bi ni bilo. Organizacijski, uvijek se trudimo biti još bolji i dati svima povoda i motiva da nas još kvalitetnije prate. Velika zahvala ide i sportašima koji dolaze iz godine u godinu i čine ovaj projekt interesantnim, velika je čast imati takva imena na utrci, a veseli i različit sastav – od onih iskusnijih do manje iskusnih. Na Tour of Croatia biciklisti često pronalaze afirmaciju i odlaze u bolje ekipe - kazao je Vladimir Miholjević, glavni “krivac” što Hrvatska ima ovakav biciklistički spektakl.

Najuspješniji biciklist na dosadašnjim izdanjima utrke Tour of Croatia, Talijan Giacomo Nizzolo, na utrku je došao nakon oporavka od ozljede, trenutačna forma mu nije najbolja, ali se nada da će uhvatiti pravi ritam “pedalirajući” od Osijeka do Koprivnice, preko Karlovca i Zadra, Trogira, Tučepa, Senja, Crikvenice, Rabca, Rijeke, Opatije, pa sve do Zagreba.

- Došao sam popraviti formu i pripremiti se za sljedeće velike ciljeve koji su ispred mene, jedan od njih je Giro d`Italia. Ovo je sigurno najbolja utrka na kojoj se mogu kvalitetno pripremiti za Giro. Jasno da želim nastaviti niz na utrci kroz Hrvatsku etapnim pobjedama i veselim se nastupima u idućih nekoliko dana - kazao je Nizzolo.

U istoj misiji je i njegov sunarodnjak Gianluca Brambilla, koji je dva mjeseca bez utrka.

- Kao Giacomo ovdje sam da popravim svoju kondiciju i formu. Nakon utrke u Abu Dhabiju dobio sam upalu pluća i nakon oporavka samo sam trenirao i sad u Hrvatskoj testiram trenutnu formu. Jedva čekam četvrtak i uspon na Sv. Juru, pa ćemo vidjeti koliko sam spreman - poručio je Brambilla.

Hrvatski vozač, član tima Adria Mobile Cycling, Radoslav Rogina na Tour of Croatia ima jedno peto te 11. mjesto u ukupnom poretku.

- Plan je uvijek što bolje odraditi utrku i pobijediti. Kako doći do toga, jasno, ovisi i o konkurenciji. Svoje pripreme odradio sam točno po svojim željama, a etape će pokazati kakva je forma. Utrka je teška, kao i svake godine. Nadam se da ću ove godine uspjeti ostvariti svoj skriveni cilj - tajanstven je bio Rogina.

Organizatori i vozači su spremni, Osijek također za start prve etape, a Hrvatsku u sljedećih šest dana čeka pravi biciklistički spektakl.

Ivana LIOVIĆ

Utrku prate kamere HTV-a, prijenos ide i na Eurosportu, a Tour of Croatia emitirat će i brojne televizijske postaje u gotovo 200 zemalja svijeta

Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

Najčitanije iz rubrike