Sport
NIJE TEORETSKI, ALI...

Osijek u Maksimir odlazi s europskom ulaznicom u džepu
Objavljeno 17. travnja, 2018.
Bijelo-plavi drugu sezonu zaredom vrlo rano osigurali nastup na europskoj sceni, pa im sada preostaje pokušati napasti Rijeku

Pobjeda Osijeka nad Istrom 1961 i poraz Inter Zaprešića od Hajduka praktički su bijelo-plave drugu sezonu zaredom rano lansirali u Europu.

Sedam kola prije kraja Osijek ima 14 bodova više od Zaprešićana i stvarno bi se moralo dogoditi svjetsko čudo da oni u završnici osvoje čak 15 bodova više nego Osječani. Ma, zapravo, takav je scenarij nemoguć u realnom svijetu.

Pokušati napasti Rijeku

Dakle, osječka publika i ovog će ljeta imati priliku gledati europske utakmice, s tim što će ta kampanja početi kasnije nego prošle godine. Naime, u najgorem slučaju, a to je onaj ako Osijek završi četvrti na ljestvici, prvi europski nastup dogodit će se sredinom srpnja, a ne kao prošle godine krajem lipnja. Uglavnom, Osijek je svoj osnovni cilj ostvario već sada.

- Čak i ja koji sam uvijek oprezan u izjavama moram priznati kako nam je Europa u džepu. Stvarno ne znam što bi se moralo dogoditi da od 21 mogućeg boda koji je na raspolaganju do kraja sezone Inter osvoji čak 15 više od nas - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dakle, u preostalih sedam kola Osječani će imati samo jedan cilj - pokušati izboriti što bolji plasman, a uz to prikazati kvalitetnije partije od onih koje smo dosad gledali ovog proljeća. Zapravo, najvažnije pitanje jest - hoćemo li konačno vidjeti momčad Osijeka koja nije sustegnuta grčem i pritiskom zbog rezultatskih imperativa. Naime, pokazalo se već bezbroj puta kako bijelo-plavi, kada “puste” nogu i zaigraju jednostavnije i brže, mogu podignuti publiku na noge svojim akcijama. Istina, takve smo stvari obično gledali kada bi Osijek stekao rezultatsku prednost. Taj vječno prisutan grč, posebno kada se igraju utakmice u kojima je Osijek favorit, bio je glavni uzrok problema koji su se pojavljivali u igri. Trener Zoran Zekić je već dosta puta izrazio nadu i želju da doživi utakmicu u koju će njegova momčad ući sa “spuštenim kočnicama” i opuštenim nogama.

- Očito se teško nosimo s očekivanjima navijača, ali moramo se na to naviknuti. Stvarno se nadam kako će doći dan kada ćemo biti u stanju odigrati utakmicu bez grča - govorio je trener bijelo-plavih.

Osijek sad, nakon što je Rijeka krahirala protiv Rudeša, ima priliku napasti treće mjesto. Istina, nije to idealna prilika, ali postoji. Uostalom, nisu li Osječani zabrljali u seriji utakmica koja je iza njih. Ona je nudila mogućnost osvajanja svih 12 bodova, a izvučeno ih je sedam. Možda osječku momčad trgne i dodatno mobilizira spoznaja kako ju u predstojećim susretima čeka daleko zahtjevniji posao.

Dobro ili loše

Utakmice u kojima bi Osječani trebali uživati dolaze baš u ovom trenutku. Prvo gostovanje u Maksimiru (srijeda) pa tri dana kasnije na Rujevici. Dva derbija, dva susreta tipa u kojima je Osijek bio vrlo uspješan ove sezone. Uostalom, od devet dosad odigranih derbija poražen je samo jednom, a jesenas je ostao neporažen u Maksimiru, a Rujevicu je osvojio prvi put otkako se na njoj igra. Dakle, može se, samo je pitanje na koji će način bijelo-plavi iskoristiti situaciju u kojoj već imaju osiguran glavni rezultatski cilj ove sezone. Hoće li ih to odvesti u dodatni komfor kojih smo se ove sezone već nagledali i previše ili će reagirati kao pravi sportaši, pa se drsko i odvažno postaviti u tim susretima u kojima neće imati naglašene rezultatske imperative.

- Dobro je pitanje na koji će način ova situacija djelovati na nas. Ako smo pravi sportaši, onda se pitanje motiva nikada ne bi smjelo potezati. Dok god pričamo o tome neće biti dobro. Ova dva gostovanja koja su pred nama dovoljan su motiv sama za sebe i tu neću morati potrošiti previše vremena i riječi kako bih “napalio” momčad. No, ponavljam, takva razina motivacije trebala bi biti uoči svakog susreta, a ne samo u derbijima - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Jesenas su Osječani u tih posljednjih sedam utakmica, tada drugog kruga, doživjeli samo jedan poraz, i to onaj neočekivani u Zaprešiću. Žele li preskočiti Rijeku, bijelo-plavi trebat će pobjeđivati. Kalkulantski pristup neće im pomoći u toj misiji...

Dalibor KELER

derbiji

OSIJEK GOSTUJE KOD DINAMA I RIJEKE

PRODUŽUJU U RIJEKU

Nogometaši Osijeka danas će se otisnuti na nešto duži put od uobičajnog kada su u pitanju gostovanja. Naime, bijelo-plavima prvo će odredište biti Zagreb, gdje ih u srijedu očekuje susret s Dinamom. S obzirom na to da ih nakon toga očekuje još jedan gostujući ispit, onaj protiv Rijeke koji je na rasporedu samo tri dana kasnije (subota), osječka ekspedicija se nakon susreta s Dinamom neće vraćati kući već će se uputiti prema Kvarneru, gdje će dočekati derbi na Rujevici. D.Kl.

Zoran Zekić

trener NK Osijek

GREZDA UPITAN

Mala je vjerojatnost da će Eros Grezda biti spreman za nastup u Maksimiru. Gležanj mu nije natečen, pokušao je trenirati, ali bol je još uvijek prejaka. Jednostavno, nije išlo na treninzima.

PRIJETI “ŽUTICA”

Čak sedmorici igrača Osijeka prijeti prisilna stanka uoči dva derbija. Naime, po dva žuta kartona imaju Borna Barišić, Muzafer Ejupi, Haris Hajradinović, Goran Milović, Andrej Šimunec, a u toj su skupini i Petar Bočkaj te Alen Grgić za koje smo jučer nenamjernom pogreškom ustvrdili kako će morati pauzirati zbog tri javne opomene. To nije slučaj, pa će Zekić moći računati s njima.

- Puno igrača ima dva žuta kartona, ali nema smisla bilo što kalkulirati ili se čuvati za nešto. Pred nama su susreti u kojima nema prostora za labav pristup - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka. Uostalom, pokazalo se već ove sezone kako i nema previše razlike u kvaliteti onih koji imaju status prvotimaca i onih koji svoju priliku čekaju s klupe. Zato se dečki ne trebaju opterećivati kartonima, nego slobodno mogu dati “gas do daske” u obje utakmice. D.Kl.

Najčitanije iz rubrike