Regija
RADOVI U GAZIJAMA

Uređuju unutrašnjost
crkve iz 1754. godine
Objavljeno 17. travnja, 2018.
Iz Konzervatorskog odjela u Osijeku doznali smo da je novac za radove osiguralo Ministarstvo kulture

GAZIJE - Malobrojno miješano stanovništvo Gazija, sela feričanačke općine, koje čine Hrvati i Srbi, svjedoci su kako iz dana u dan napreduje obnova pravoslavne crkve sv. Trojice. Kako je i najavljeno nastavljeni su radovi u unutrašnjosti crkve koje nadziru konzervatori Snježana Klarić Čuljak i Anamarija Ramač te Zoran Fumić iz projektantske tvrtke Koping Požega, a koji su za izvođenje angažirali našičku tvrtku Raki gradnja. U okviru ovoga nastavka radova unutrašnji zidovi bit će ožbukani i obojeni, a osim novog poda, i svod će se urediti. Predviđeno je i uređenje drvenog ikonostasa koji dijeli prostor broda od svetišta. Iz Konzervatorskog odjela u Osijeku doznali smo da je novac za te radove (100.000 kuna), osiguralo Ministarstvo kulture.

Radovi idu prema zacrtanoj dinamici i trenutačno se izvodi sanacija i popunjavanje pukotina na zidovima nastalih oštećenjem te obrada špaleta prozora. Istovremeno popravljaju se oštećeni hrastovi prozori. Radnici koje smo zatekli na gradilištu kažu da su im najveći saveznik povoljne vremenske prilike.

Crkva u Gazijama uvrštena je na popis nepokretnog kulturnog dobra te se zaštitni radovi obnove koja je podijeljena u nekoliko faza, provodi u dogovoru s Upravom za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorskim odjelom u Osijeku. Obnova i uređenje crkve sv. Trojice počela je 2014. godine i do sada je postavljeno novo krovište koje je pokriveno klasičnim biber crijepom te je montirana pocinčana krovna limarija. Izveden je drenažni sustav oko crkve i saniran je potporni zid platoa crkve. Obnovljeno je pročelje broda i svetišta crkve, a popravljen je i učvršćen postojeći drveni kostur tornja koji je obložen pocinčanim limom. Do sada je uloženo oko 350.000 kuna u obnovu crkve sv. Trojice. Prema projektnom konceptu predviđena je i demontaža i izvedba te postavljanje nove drvene ograde od jelovih letvi na ulazu u dvorište crkve.

Prema svojoj tlocrtnoj tipologiji crkva je jednobrodna građevina površine 75 četvornih metara s užim polukružnim svetištem i zvonikom istaknutim na zapadnome pročelju. Sagrađena je 1754. godine, nakon što je 1747. stara drvena crkva izgorjela.

Crkva sv. Trojice u Gazijama lokalitet je koji postoji od sredine 18. stoljeća i vremena naseljavanja pravoslavnoga stanovništva na područje između Papuka i Krndije, na čemu se temelji njezina kulturno povijesna vrijednost. Primjer je skromne barokne sakralne gradnje obogaćene historicističkim graditeljskim slojem i elementima lokalnih obilježja. Njezinu skromniju arhitektonsko-stilsku vrijednost nadopunjuju očuvani izvorni i specifični arhitektonski elementi, a napose neizostavan i rijetko očuvan ambijent u kojemu je crkva nastala i s kojim je srasla.

Snježana FRIDL

Obnova i uređenje crkve svete Trojice započela je prije četiri godine

Paroh: Crkva na ponos sela

Obnovom crkve je zadovoljan protojerej-stavrofor Jovan Šaulić, paroh medinački. “Vrlo sam zadovoljan kvalitetom i dinamikom radova. Drago mi je da država svake godine izdvoji određena sredstva i zahvalan sam na toj brizi. Vjerujem da će obnovljena crkva biti na ponos sela Gazija” – rekao je paroh srpske pravoslavne crkve sv. Petke u slatinskom prigradskom naselju Medinci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike