Osijek
KONAČNO, NAKON 15 GODINA IZLAZI IZ ZABORAVA

Parnjača će biti postavljena
između autobusnog i
željezničkog kolodvora
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Isplatila se upornost članova Kluba željezničkih umirovljenika Osijek - parna lokomotiva koja je petnaest godina bila skrivena u depou i daleko od očiju javnosti, bit će vraćena u javni prostor. Otkrio je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Vrkić, precizirajući kako je riječ o prostoru Kačićeve ulice, između dva kolodvora, autobusnog i željezničkog, prekoputa studentskog restorana Index.

Postignut je dogovor s HŽ-om (u čijem je lokomotiva vlasništvu), koje će odraditi dio potrebnih tehničkih predradnji za postavljanje lokomotive, a u smislu cjelovitog uređenja tog prostora uključit će se i Grad Osijek.

Riječ je o lokomotivi, parnjači koja je do Domovinskog rata bila izložena s istočne strane tada željezničkog hotela Mursa. Ondje je podijelila sudbinu ratom oštećenog grada, prenesena je potom u radionicu Vuče vlakova, gdje je obnovljena i zaštićena od korozije. Od tada, više od 15 godina, stoji pod u depou.

Riječ je o parnoj lokomotivi serije 51-014, koja je 1926. godine proizvedena u Mađarskoj i koja je prometovala po prugama Slavonije do 70-ih godina prošloga stoljeća.

Članovi Kluba željezničkih umirovljenika Osijek upozoravali su na činjenicu da je lokomotiva zaboravljena, ali i kako postoji opasnost da ona bude odvezena iz Osijeka.

Zvonko Ćurak, predsjednik Kluba, preuzeo je na sebe obvezu komunikacije prema gradskim službama, koja je prema posljednjim informacija uspješno završena. Jedino još nije preciziran datum njezina preseljenja... D. Kuštro

PRVA LOKACIJA - KOD NATHODNIKA

Inače, nakon gradnje nathodnika preko željezničkog kolosijeka prvotno je postojala ideja da se lokomotiva postavi na slobodnom prostoru između zgrade “Gutmanova kolodvora“ i početka nathodnika.

Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike