Osijek
VELEPOSLANIK KOSOVA U OSIJEKU

Kasapolli traži još bolju gospodarsku suradnju
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Gezim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo u Hrvatskoj, boravio je jučer u Osijeku. Tom se prigodom u odvojenim posjetima sastao s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i županom Ivanom Anušićem. Ipak, s oba su sastanka slični tonovi - između dvaju država nema otvorenih pitanja, na području Osijeka i županije živi brojna kosovarska zajednica koja uživa ugled i koja je aktivni sudionik kreiranja društvene svakodnevnice. Stoga su se i veleposlanik i njegova oba domaćina često služili izrazom - prijatelji.

No ondje gdje ima mjesta za poboljšanje odnosa svakako je gospodarstvo.

- Hrvatska se olako predala kada je u pitanju tržište Kosova. Mnoge druge zemlje, primjerice Slovenija, Srbija, Turska..., sa svojim su proizvodima ondje. Mi znamo Hrvatsku kao proizvođača čije proizvode nije potrebno posebno predstavljati našim stanovnicima pa zato želim da ovaj sastanak bude ne početak, nego nastavak prijateljstva - rekao je u uvodnoj riječi veleposlanik Kasapolli.

Oba sastanka, nakon pozdravnih riječi, nastavljeni su bez nazočnosti medija, no jasno je kako se ovom prigodom razgovaralo i o političkim temama, primjerice još pet zemalja članica EU-a nije priznalo samostalnost Kosova.

U pratnji veleposlanika bili su Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica pet nacionalnih manjina, i Basri Haliti, predsjednik Vijeća Albanske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije i počasni konzul Republike Albanije u Hrvatskoj. D. Kuštro

Najčitanije iz rubrike