Ekonomija
SVJETSKA TRŽIŠTA TRAŽE KVALITETU

Izvoz ljekovitog bilja povećan za 25 posto
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ljekovito bilje se u Republici Hrvatskoj proizvodi na 8500 ha, od čega je 90 posto kamilica. Izvoz ljekovitog bilja u 2017. godini, u odnosu prema posljednje tri godine, povećao se za 25 posto i izvezeno je 4800 tona ljekovitog bilja, u vrijednosti od 18 milijuna eura, na zahtjevna svjetska tržišta kao što su Njemačka i Italija. Čulo se to između ostalog na sastanku Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja HGK - Županijske komore Virovitica, koji je održan pod predsjedanjem njezina predsjednika Tomislava Kurbanovića. Na sastanku se raspravljalo o aktualnim problemima u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja na području Virovitičko-podravske županije i RH u cjelini, s posebnim osvrtom na pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja.

Uz predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja, sastanku je nazočio i tajnik Grupacije Dražen Miloloža, viši stručni suradnik Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Kad je riječ o županiji koja prednjači po proizvodnji ljekovitog bilja, Virovitičko-podravskoj, ono se proizvodi na više od 5000 ha, od čega je 98 posto kamilica.

Članovi Grupacije sa sastanka su uputili apel svim proizvođačima ratarskih kultura da pravilno primjenjuju zaštitna sredstva, osobito u vrijeme berbe kamilice, onako kako je to zakonski propisano: primjena u tlo, prostorna izolacija, prskanje dok nema vjetra i sl.

“Nepravilna primjena zaštitnih sredstava negativno utječe na zdravlje ljudi i okoliš, kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, stoga se apelira na pravilnu primjenu i pridržavanje uvjeta dobre poljoprivredne prakse.

Odgovorna primjena zaštitnih sredstava pridonosi konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji”, jedan je od zaključaka Grupacije.Z.Rupčić

8500

ha površina pod ljekovitim je biljem u Hrvatskoj

90 %

od tih površina je pod kamilicom

4800

tona ljekovitog bilja izvezeno je prošle godine

18

milijuna eura ukupna je vrijednost ljekovitog bilja prošle godine

Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora