Novosti
PROSVJED BROĐANA U ZAGREBU:

“Želimo dostojanstvo, čisti zrak i pitku vodu”
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Vezani članci

ODBOR ZA ZDRAVSTVO

Brođani traže da ih se više ne truje

Građani Slavonskog Broda, njih oko dvije stotine, u subotu su prosvjedovali ispred Vlade RH na Markovu trgu tražeći pravo da udišu čisti zrak, piju čistu vodu i da dostojanstveno žive u svom gradu.

Skup pod nazivom "Svi za djecu - Brod plovi" organizirala je skupina udruga i građanskih inicijativa, koje povezuje problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i njegovo rješenje, a direktan povod bio je taj što su Brođani tijekom uskrsnih blagdana bili suočeni s problemom onečišćene vode. Na Markovu trgu, pred zgradom Vlade, okupili su se s transparentima "Mi vas plaćamo - vi nas trujete", "Brod šalje poziv u pomoć" i "Recite cijenu života?". Ondje su zapalili i lampione za svoje sugrađane za koje smatraju da su preminuli od posljedica onečišćenog zraka.

Brođanka Ivana Smolčić-Jerković, jedna od inicijatorica prosvjeda, pročitala je zahtjeve svojih sugrađana koji traže poštovanje Ustava, posebno članka 70, izradu kvalitetne studije utjecaja onečišćenja na zdravlje i živote građana te imenovanje posebnog povjerenika za Slavonski Brod.

Prosvjednici su političarima u više navrata poručili "neka se srame" te zahtijevali od njih da vrate život u Slavonski Brod. Slavonski Brod hitno treba lijek, jer će već sutra možda biti kasno, poručili su.

Zatražili su češći monitoring vode, odvajanje novca za liječenje bolesti koje se mogu povezati s nekvalitetnim zrakom, ali i planove prevencije te mjere za zadržavanje mladih obitelji u Slavonskom Brodu.

Slavonskobrodska liječnica u ambulanti obiteljske medicine upozorila je da je kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu katastrofalno narušena u posljednjih devet godina, prije svega zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu. Iako su svjesni da će se tek za koju godinu moći dokazati negativne posljedice zagađenog zraka na zdravlje, pitaju se trebaju li i dalje sjediti skrštenih ruku kada se već sad uočava povećana incidencija različitih bolesti. Prosvjednici, koji su iz Slavonskoga Broda došli s nekoliko autobusa i dvadesetak osobnih automobila, prošli su pješice Trgom bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom i stubama prema Markovu trgu. U organizaciji prosvjeda sudjelovale su Brodske mame te ostale udruge i inicijative: G. I. Eko integral, Kad ako ne sad - ne dajmo da nas truju, Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu, Brođani za Brod i udruga Loco-Moto. H

Premijer primio prosvjednike

Predstavnike prosvjednika iz Slavonskog Broda primio je na razgovor premijer Andrej Plenković, koji će se, prema riječima prosvjednika, o njihovim zahtjevima očitovati idućeg tjedna. Na sastanku su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a načelno su razgovarali o tome koji bi zahtjevi Brođana mogli biti ispunjeni odmah, dok je za dio zahtjeva oko rafinerije rečeno da je usporen zbog incidenta. Predstavnik prosvjednika, Brođanin Mladen Sudar rekao je kako su svjesni da se problem rafinerije ne može riješiti preko noći, te dodao kako im je rečeno da ne postoji direktna veza između odnosa Ruske Federacije s Hrvatskom kad je u pitanju međusobno protjerivanje po jednog diplomata i da to neće utjecati na nastavak procesa modernizacije rafinerije. Najavio je da će, nakon što dobiju odgovore Vlade na njihovih desetak zahtjeva, vidjeti što će dalje činiti.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana