Osijek
SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Uvijek se može naći vremena za šetnju ili vožnju biciklom
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Pod sloganom “Zdravlje za sve”, a u povodu Svjetskog dana zdravlja u, za promet zatvorenima, Jägerovoj i Školskoj ulici održana je manifestacija Dan zdravlja 2018. Na mnogim štandovima građani su se mogli upoznati s preventivnim programima za očuvanje zdravlja.

Brojne humanitarne i sportske udruge, udruge osnovane radi zdravstvenih potreba, Crveni križ, predstavnici osječkog Doma zdravlja, umirovljeničke udruge te mnogi drugi sudionici postavili su svoje štandove duž Jägerove i Školske ulice. Članovi udruga i društava na štandovima su informirali građane o potrebi očuvanja zdravlja, zdravoj prehrani i potrebi stalne fizičke aktivnosti.

- Želimo prenijeti poruku obilježavajući Svjetski dan zdravlja i potaknuti sve naše sugrađane da se više uključimo fizički i pridonesemo zdravlju. Krenula je sezona ne samo ispijanja kavica s proljećem i lijepim vremenom nego i sezona nešto većeg angažmana kada je riječ o zdravlju i sportu u smislu bicikliranja, šetanja, rolanja, vremena koje rekreativno posvećujemo našem zdravlju - poručila je dogradonačelnica Žana Gamoš, koja je ujedno i označila start nedjeljne biciklijade koju su organizirali Grad i GSSR “Sport za sve”.

Manifestacija je bila i pravo mjesto za predstavljanje nacionalnog projekta “Živjeti zdravo”, čiji je cilj stvaranje pokreta zdravog promišljanja i navika. To uključuje tjelesnu aktivnost, zdrav način prehrane, okoliš, ali i mentalnu komponentu. “Hrvatski zavod za javno zdravstvo kreće u projekt 'Hodanjem do zdravlja'. Moramo više paziti na svoje zdravlje, pa pozivam da nam se što više građana pridruži kako bi živjeli zdravo”, poručio je dr. Nikola Kraljik.

Tijekom sajma mogli su se obaviti osnovni testovi za neke od čestih, ali i opakih bolesti. Dijabetes je jedna od bolesti koja je u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, velik zdravstveni, ali i ekonomski problem. Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek mjerilo je građanima šećer u krvi i pružalo korisne, preventivne savjete. “Potrebno je planirati tjelesnu aktivnost i adekvatnu prehranu. Stres ne možemo izbjeći, ali bismo ga trebali nastojati prihvaćati, što manje reagirati na uzročnike jer, naravno, stres utječe i na razinu glukoze u krvi i na metaboličke poremećaje”, rekla je Danica Keleković iz gradskog Društva za zaštitu od dijabetesa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
oglas