Regija
RAZGOVOR: SREĆKO VUKOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE BIZOVAC

Ne prestaju nastojanja za uređeniji Bizovac!
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Ove godine 17. travnja navršit će se 25 godina otkako je Bizovac s naseljima Novaki Bizovački, Brođanci, Habjanovci, Cret Bizovački, Cerovac, Selci i Samatovci dobio status općine.

Ulaganja u infrastrukturu

O realiziranim projektima te željama i planovima za vrijeme koje dolazi razgovarali smo s načelnikom Općine Srećkom Vukovićem.

Tijekom 2017. na području općine Bizovac ostvareni su brojni kapitalni projekti. Koje biste izdvojili?

Važno je izdvojiti završetak gradnje vatrogasnog doma i spremišta DVD-a Bizovac. U povodu 90 godina rada vatrogasci su od Općine dobili moderan vatrogasni dom sa spremištem za vozila i opremu. U objektu su sagrađene i opremljene uredske prostorije, konferencijska dvorana, garderobe, sanitarni blok, skladišta, garaže za vozila, spremišta za opremu i uređaje te svi potrebni sadržaji. Uređen je okoliš, parkirališta, nogostupi i travnjak. Iz garaža je omogućen izlazak i ulazak protupožarnih vozila na glavnu ulicu kralja Tomislava i sporednu kardinala A. Stepinca. Ispred doma su dječje igralište i klupe za sjedenje. Na ulazu u zgradu podignut je kip svetog Florijana. Gradnjom ovog objekta znatno su poboljšani radni uvjeti DVD-a, a time je na visoku razinu podignuta protupožarna zaštita. U nacrtu proračuna za sljedeću godinu uvrštena je i stavka za nabavu jednog navalnog vozila namijenjenog DVD-u.

Kakve ste novine pripremili za svoje najmlađe sumještane, ali i druge udruge i mještane?

Obavljena je rekonstrukcija vrtića Maslačak, u kojem je omogućen rad jasličke skupine. Na zgradu ribičkog doma ugrađena je nova plastična stolarija. U ulicama A. Starčevića i V. Nazora uređen je dio odvodnih kanala. Ulaganjem u istim omjerima Općina i HEP izveli su radove u sklopu projekta rekonstrukcije niskonaponske mreže i gradnje javne rasvjete u Cretu Bizovačkom. Nova LED rasvjeta postavljena je u ulicama M. Gupca, Lj. Gaja i braće Radić te dijelu Bizovca u Ulici kralja Tomislava, koji mještani nazivaju Kamenice. Vrijednost investicije iznosi oko 1,2 milijuna kuna. U tom naselju potpuno je završena i obnova društvenog doma.

Koje ste zahvate u prostoru radili u pripadajućim selima bizovačke općine?

U Samatovcima je asfaltiran dio ceste koja vodi od Ulice P. Kovačevića do groblja, a novi nogostup sagrađen je u dijelovima Novaka Bizovačkih i Samatovaca. Znatna sredstva uložena su u društvenu i komunalnu infrastrukturu, održavanje objekata u općinskom vlasništvu, uređenje javnih površina, pješačkih staza, groblja, rasvjete i prometne signalizacije. U Brođancima je u blizini sela uklonjen deponij smeća te okrčena zapuštena zemljišta. Ispred brođanačke ambulante asfaltirano je parkiralište i obnovljen most preko kanala. Zahvaljujući suradnji sa susjednim općinama i gradovima, potaknut je nastavak izgradnje odvodnje, važnog infrastrukturnog segmenta naročito radi daljnjeg razvoja gospodarstva. Posebna briga vodila se o izradi projektne dokumentacije poput obnove Sunčane ulice, izletišta Bizovački bajer, Sportskog centra BSK-a, gradnje plinske i vodovodne mreže u Cvjetnoj ulici. Rješavani su imovinskopravni odnosi važni za asfaltiranje ceste od naselja do groblja u Habjanovcima i dalje u smjeru raskrižja s cestom Brođanci - Čepinski Martinci. Na inicijativu poljoprivrednika obnovljen je stari most preko poljskog kanala na kraju habjanovačke Velike ulice.

Skrb o najmlađima

Pripremom dokumentacije pripremio se teren i za nove projekte. O kojim je projektima riječ?

U očekivanju otvaranja natječaja Općina je ishodila građevinske dozvole za gradnju javne rasvjete u Brođancima, Habjanovcima i Novakima. Preko poticajnih programa zapošljavanja tri su mlade osobe obavile stručno osposobljavanje, a više dugo nezaposlenih dobilo je posao u sklopu javnih radova. Provedena je deratizacija, a prema potrebi i zbrinjavanje pasa lutalica. Održavani su prostori mjesnih groblja i izrađeni novi projekti, geodetski elaborati, energetski certifikati i projekti za aplikacije na EU fondove. Brinulo se i o nastavku izgradnje odvodnog sustava. Izrađeni su projekti za izgradnju vodovodne i plinske mreže u Cvjetnoj ulici. Zajedno sa suvlasnicima zajedničke komunalne tvrtke sufinancirana je sanacija odlagališta Staro Valpovo, a financijski je podržan rad vrtića Maslačak i program predškolske nastave, prijevoz vlakom i autobusom učenika i studenata kao i djece s posebnim potrebama. Isplaćivane su stipendije darovitim srednjoškolcima i studentima. Sufinancirane su aktivnosti škole, kupljeni su udžbenici za prvi razred, financirani programi udruga u kulturi i sportu...

Na koji je način vođena briga o društvenoj nadgradnji u Općini?

Financijski i materijalno pružena je pomoć župnim zajednicama Bizovac i Brođanci. Općina je pomogla ugradnju plinskog grijanja u crkvama u Samatovcima, Cretu i Habjanovcima. Izdvajana su sredstva za socijalnu skrb i humanitarne organizacije, za Crveni križ za redovnu djelatnost i program Pomoći u kući starijim osobama, te potpora udruzi Sv. Vinko Paulski. Općina je pružila potporu obiteljima s novorođenom djecom. Svaki mjesec u vrijeme trajanja škole plaćan je topli obrok za dvadesetak učenika slabijeg imovinskog stanja. Redovito je pomagan rad Vatrogasne zajednice, a time i DVD-a u Bizovcu, Brođancima, Cretu i Habjanovcima. Pružena je potpora školi, a posebno su financirane sportske i zabavne manifestacije - Olimpijade starih sportova, Bizovačkih ljetnih večeri i Proljeća u Cretu te druga događanja u organizaciji institucija i udruga.

Lidija ANIČIĆ
BITI NA USLUZI SVOJIM SUMJEŠTANIMA

“Prije svega svim svojim sumještanima poželio bih obilje zdravlja, obiteljskog, poslovnog i svakovrsnog drugog uspjeha. Općina Bizovac oduvijek je nastojala u ostvarivanju tih želja biti na usluzi svojim mještanima, pokazivati sluh za njihove probleme i izlaziti im u susret u njihovu rješavanju. Na tom temelju gradimo planove i za godine koje dolaze. Vođeni tom mišlju i ciljevima, svima upućujem iskrene čestitke!” poručio je načelnik Vuković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STIŽU KIK, BIPA, TEDI I PEPCO

Do ljeta šoping-centar i nova radna mjesta

2

POŠUMLJAVANJE U PUNOM JEKU

Na mjestu posječene cerove niče nova hrastova šuma

3

RAZGOVOR S NAČELNIKOM OPĆINE ĐURĐENOVAC HRVOJEM TOPALOVIĆEM

Sve je spremno za gradnju sustava odvodnje vrijednog 130 milijuna kuna