Regija
VJEVERICA USPJEŠNA U PROJEKTIMA

U Posavinu su privukli više od 55 milijuna kuna
Objavljeno 16. travnja, 2018.

ŽUPANJA

Veliko značenje i ulogu u poticanju razvoja i poboljšanja životnih uvjeta lokalne zajednice i krajnjih korisnika u županjskoj Posavini privlačenjem sredstava izradom i kandidiranjem projekata ima Lokalna agencija za razvoj Vjeverica d.o.o. Drenovci.

Poduzetnički inkubator

Osnovana je krajem 2011. godine kao lokalna potporna infrastruktura specijalizirana za razvoj poduzetništva, ruralni razvoj, pripremu i provedbu EU i nacionalnih projekata te privlačenje investitora i unapređenje investicijske klime. Brojne aktivnosti vezane su i uz uspostavljanje suradnje i provođenje programa s međunarodnim i stranim financijskim ustanovama za poticanje poduzetništva, konzultantsku poduku za upravljanje i financiranje inovacija i novih tehnologija...

Do sada je ugovoreno viš od 55 milijuna kuna vrijednosti projekata koje je izradila Vjeverica, a uspješan tim predvodi direktorica Ana Cvitković-Komesarović, magistra ekonomskih znanosti s dugogodišnjim iskustvom u pripremi i provedbi brojnih nacionalnih i europskih projekata. Među najznačajnijima je i Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci, vrijedan oko 12,5 milijuna kuna, od čega je 99 posto sufinancirano iz EU sredstava. Riječ je o jedinstvenom projektu u ruralnoj sredini, gdje proizvođači uz pokriće minimalnih režijskih troškova na raspolaganju imaju postrojenja u kojima mogu prerađivati vlastite poljoprivredne proizvode te ih uz pomoć stručnih službi plasirati na tržište. Brojni su projekti posljednjih mjeseci predstavljeni i u Županji. Taj je grad prvi u Hrvatskoj izradio i predao projekt za program Zaželi, a potom slijede općine Bošnjaci i Drenovci, za koje se također pobrinula Vjeverica. Županja je na vrijeme imala pripremljenu projektnu dokumentaciju za gradnju i opremanje reciklažnog dvorišta i među prvih je deset gradova u Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti nepovratna europska sredstva u najvećem postotku. Županja i osam općina u županjskoj Posavini ušle su i u projekt razvoja širokopojasnog interneta. A nova telekomunikacijska infrastruktura planira se staviti i u funkciju gospodarskog razvoja i biti preduvjet za realizaciju daljnjih projekata. Jedan od njih je i Smart City Županja.

Sve traženiji

Usluge Agencije za razvoj sve su traženije, a rezultati rada mladih i stručnih zaposlenika Vjeverice koji znaju kako u županjsku Posavinu privući europska sredstva itekako su vidljivi.

Uz direktoricu Anu Cvitković-Komesarović tu su Katarina Damjanović, dipl. oec., voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata i lokalni razvoj; Ružica Krpan, mag. oec., voditeljica Odsjeka za financije i računovodstvo (trenutno na rodiljnom dopustu); Tomislav Lešić, bacc. oec., voditelj Odjela za lokalni razvoj, i Matej Brnić, bacc. agr., voditelj Agrobiznis inovacijsko-edukacijskog centra (ABIEC) u Agenciji Vjeverica.

U 2017. godini ukupno je ugovoreno 25.431.286,05 kuna projekata, od čega 12.148.849,49 kuna na području grada Županje, 10.293.279,96 kuna na području općine Drenovci i 2.989.156,60 kuna na području općine Bošnjaci. Jedan od značajnijih projekata je Cesta zlatne niti vrijedan 1.874.901 kunu, od čega su 1.183.624 kune nepovratna europska sredstva. Odobren je u okviru EU fonda za regionalni razvoj.

Uz Općinu Drenovce, kao prijavitelja partneri su TZ grada Županje, općine Bošnjaci i Vrbanja te Grad Županja. Projekt obnavlja kulturnu baštinu i uspostavlja novu turističku infrastrukturu koja omogućuje cjelovito oblikovanje i pozicioniranje turističke destinacije.

- Partneri su nam i župe iz Bošnjaka, Drenovaca, Račinovaca i Soljana, čije su crkve zaštićena kulturna baština. Financirat će se projektna dokumentacija za njihovo saniranje i uređenje. Na području spomenutih općina i grada Županje izrada projektne dokumentacije je za prateće turističke objekte radi privlačenja gostiju. Cilj nam je dovesti turiste koji ovdje doista imaju što vidjeti i gdje potrošiti svoj novac. I da se na ovom području ostvaruje lokalni dohodak iz turizma - pojašnjava voditeljica projekta Cvitković-Komesarović.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
POMAŽU I POLJOPRIVREDNICIMA

Vjeverica je uspješna i u izradi projekata za poljoprivrednike. Potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od po 111.600 kuna iz Mjere 6.3.1. nedavno su odobrene Vesni Blažević, Ivanu Baincu, Slobodanu Radiću, Ivici Španiću, Adamu Grgiću i Martinu Boboševiću. Potpore mladim poljoprivrednicima iz Mjere 6.1.1. u iznosu od po 372.000 kuna dobili su OPG Mario Brkić, Perica Kurbanović i OPG Stjepan Marić. Vjeverica je provodila i elemente vidljivosti za projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Županja vrijednog gotovo 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna europska sredstva.

Jedan je od značajnijih projekata Cesta zlatne niti vrijedan 1.874.901 kunu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STIŽU KIK, BIPA, TEDI I PEPCO

Do ljeta šoping-centar i nova radna mjesta

2

POŠUMLJAVANJE U PUNOM JEKU

Na mjestu posječene cerove niče nova hrastova šuma

3

RAZGOVOR S NAČELNIKOM OPĆINE ĐURĐENOVAC HRVOJEM TOPALOVIĆEM

Sve je spremno za gradnju sustava odvodnje vrijednog 130 milijuna kuna