Mozaik
BOW VS PLECTRUM JEDINSTVENI GLAZBENI DUO

U skladbe ugrađujemo hrvatske tradicijske glazbene posebnosti
Objavljeno 16. travnja, 2018.

Zahvaljujući Glazbenoj školi Milka Kelemena i njezinoj suradnji s Ministarstvom kulture napokon je i slatinska glazbena publika imala privilegij čuti i oduševiti se doista posebnim glazbenim performansom neobičnog dueta Bow Vs Plectrum, odnosno Gudalo protiv trzalice, koji čine Filip Novosel, tambura, i Tihomir Hojsak, kontrabas.

Još i prije početka koncerta jedan sasvim neobičan detalj najavio je da će te večeri sve biti drukčije: na mjestu gdje bi nas prije svakog koncerta dočekao program koji ćemo slušati – nije bilo ničega. Upućeni u zbivanja na hrvatskoj glazbenoj sceni znali su što mogu očekivati od nastupa dvaju uglednih glazbenika koja su u tek nešto više od dvije godine svoga postojanja stekla međunarodni ugled, ali ostali nisu mogli ni zamisliti kakvu će glazbu proizvesti duo tambure i kontrabasa.

Ravnatelj škole Antonio Brzica izostanak programa objasnio je takvom željom glazbenika, a odluku je obrazložio Filip Novosel, koji je sve vrijeme koncerta, osim tamburom, s publikom komunicirao i govornim objašnjenjima i dosjetkama.

– Mi volimo upoznati ljude s onim što sviramo, a da mi to sve napišemo, to bi doista bilo mnogo teksta pa bi nas netko mogao tužiti da trošimo previše papira - rekao je Novosel. Koncert je počeo izvedbom Novoselove skladbe Mista dance, nastale tijekom njegova školovanja u New Yorku, kad je bio vrlo daleko od rodne kuće u Slavonskom Brodu i kad je možda upravo ta udaljenost potaknula nastanak kompozicije utemeljene na slavonskom kolu specifičnom za brodsko Posavlje.

Svega i svačega

Govoreći o glazbi koju sviraju, Filip Novosel rekao je da kritičari njihov glazbeni izričaj najčešće okarakteriziraju kako nekakav etno-jazz, ili glazbu nekakvog cross-over dueta, ali je ustvrdio da u njihovoj glazbi ima svega i svačega.

– Najviše radimo sami, ali uvijek smo inspirirani našom kulturnom baštinom i baštinom šire regije. Zato sviramo i jednu tradicionalnu makedonsku pjesmu, koja se zove Ne si go prodavaj Koljo čiflikot (Ne prodaji, Koljo, svoje imanje). Naime, Tihomir i ja imamo veliku čast surađivati s mnogim istaknutim svjetskim imenima, a jedan od tih velikana je Makedonac Vlatko Stefanovski, najpoznatiji gitarist ovih prostora, gitarski virtuoz, koji u utorak ima veliki koncert u Lisinskom u Zagrebu. Tihomir i ja nastupit ćemo kao njegovi gosti, a naslućuje se da ćemo biti prvi i jedini gosti na tom koncertu, što nam je velika čast - kaže Novosel.

Slijedila je zatim izvedba sklade Balkanika Tihomira Hojsaka, koja je već osam godina njegova najizvođenija skladba, jednako sa Zagrebačkom filharmijom, Tamburaškim orkestrom HRT-a i s nekim jazz-kvartetima.

– U toj skladbi pomiješao sam dvije potpuno suprotne stvari, veliki hrvatizam iskazan Gundulićevom Himnom slobodi s jednim balkanskim motivom - kaže Hojsak.

Da bi pokazao kako se doista u svom glazbenom stvaralaštvu najviše oslanja na hrvatsku glazbenu i skladateljsku baštinu, duo Gudalo protiv trzalice u Slatini je izveo obrađenu ariju Jelene Cvate ruža rumena iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski, a potom i jedinstvenu obradu narodne pjesme Na te mislim.

Priča ovoga neobičnog dueta počinje skladbom Tihomira Hojsaka Gudalo protiv trzalice, po kojoj je taj neobični dvojac i odredio svoje umjetničko ime.

– Tihomir i ja našli smo se sasvim slučajno u bendu pjevačice Zrinke Posavec, koja je radila album sevdalinki i panonskih pjesama. Tihomir je bio zadužen za aranžerski dio sevdalinki, a mene je Zrinka zadužila da napravim isto za panonski dio. Dok smo skupa radili te aranžmane, došli smo do zaključka da nas dvojica, i kad sami sviramo, uopće ne zvučimo tako loše i da bismo se možda trebali malo ozbiljnije pozabaviti tom pričom. Nedugo zatim Tihomir je došao sa skladbom koju je napisao, ja sam vidio radni naslov Gudalo protiv trzalice i ništa mi nije bilo jasno. Otišli smo u studio i snimili skladbu, a rezultat su bile brojne čestitke, pozitivni komentari i ponuda Croatia Recordsa da za njih snimimo prvi album. Album se zvao kao i naša prva zajednička skladba, a onda i naše ime, Bow vs Plectrum. Odabrali smo najgore i najteže moguće ime, ali to je tako, Bože moj - iskren je bio Filip.

Nastupili i u Kini

Nakon uspjeha albuma, na kojem su gosti bili ugledni glazbenici Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, bugarski glazbenik Theodosije Spassov i slovenski bubnjar Žan Tetičković, slijedili su pozivi, nastupi po cijeloj Hrvatskoj i turneja po Americi, koja je dodatno usmjerila pozornost na mlade glazbenike. Na inicijativu Ministarstva kulture prošle godine promovirali su hrvatsku glazbu u Kini, a slijedio je još jedan nastup u Americi, i to u Washingtonu u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Amerike, gdje im je bila velika čast svirati na gala večeri pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Bili su u Belgiji, Sloveniji, Austriji, Srbiji, BiH, a snimili su i drugi album s gudačima Zagrebačke filharmonije.

– Kritike su zaista izvrsne, neki idu toliko daleko da nas već sada nazivaju simbolima hrvatske glazbe i kažu da je upravo ono što mi radimo način kako bi hrvatsku glazbu trebalo predstavljati, a mi se nadamo da će tako biti i ostati.

S drugog albuma snimljenog sa Zagrebačkom filharmonijom u Slatini je potom izvedena kompozicija Dalmatian Sunrise, koju je Filip Novosel napisao inspiriran ljepotama našega Jadranskog mora i Dalmacije. Bila je to skladba koja je izazvala pravo oduševljenje pa su gosti nagrađeni dugotrajnim pljeskom i neskrivenim, glasno izraženim simpatijama. Službeni dio koncerta završen je sevdalinkom Mene majka jednu ima, ali su na zahtjev razdragane publike izvedena dva dodatka. – Nadam se da ćete nas pratiti i dalje, i na društvenim mrežama i uživo, i da ćemo se još mnogo puta sresti. Hvala vam što ste bili tako divna publika - rekao je Filip Novosel na kraju koncerta oduševljenoj slatinskoj publici.

Petar ŽARKOVIĆ
Hojsak: Zvučimo kao bend

- Ne koristim se samo gudalom, jer ja u ovom bendu moram biti i bubnjar, i basist, i solist, i to pokušavam ravnomjerno koristiti. Naš najveći cilj je pokazati našoj publici da ne zvučimo samo kao duo nego i da zvučimo kao cijeli jedan bend, i zato koristimo sve mogućnosti naših instrumenata. Upravo zbog korištenja različitih elemenata često dobivamo kritike da zvučimo kao kvartet, a ne kao duo.

Novosel: Uvijek drukčiji koncert

- Naš opus obuhvaća tradicijsku glazbu cijele Hrvatske, naši koncerti nikada se ne ponavljaju, nikad nemamo istu set-listu i ne sviramo iste stvari. Za Tamburaški orkestar HRT-a napisao sam 15-minutnu skladbu Dinarska suita, koja se kompletno bazira na tradicijskoj glazbi dinarske folklorne zone. Skladba Dalmatian Sunrise ima specifične dalmatinske motive koji se ne pronalaze nigdje drugdje, kao i neka slavonska kola. To je naša posebnost i mi takve motive pokušavamo inkorporirati u naše skladbe. Drago mi je da ljudi te naše skladbe jako dobro prihvaćaju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike