Učionica
MEĐUNARODNI DARIAH THEATER FORUM

Kazališnu građu digitalizacijom treba spasiti od zaborava
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Paneuropska Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnosti i humanistiku (DARIAH-EU) i Sveučilište u Osijeku, sa sastavnicama Odjelom za kulturologiju i Umjetničkom akademijom, priredili su 23. i 24. ožujka 2018. u auli zgrade Rektorata i u svečanom foajeu Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku inicijalni DARIAH Theater Forum za prijavu osnutka Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija.

Forum su kao suorganizatori poduprli Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku, HNK, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Hrvatski centar ASSITEJ, Hrvatski centar UNIMA, osječki Ekonomski, Filozofski i Građevinski fakultet, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu te Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku. Mogućnost etabliranja međunarodnoga radnog tijela pobudio je zanimanje ne samo u Hrvatskoj, nego i u Austriji, Bugarskoj, Danskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji i u Ujedinjenome Kraljevstvu pa je dvodnevni Forum okupio preko stotinu vodećih domaćih i inozemnih teatrologa i praktičara iz država članica DARIAH-a.

U okviru pozvanih interdisciplinarnih znanstvenih predavanja, radionica, prikaza osobnih iskustava te raspravnih preporuka i zaključaka, na Forumu su govorili i sudjelovali predstavnici akademske zajednice iz Kopenhagena i Aarhusa, bivši i sadašnji intendanti i menadžeri hrvatskih kazališta te sudionici koji su na vlastitim arhivističkim, digitalizacijskim, dramaturškim, informatološkim, knjižničarskim, multimedijskim i teatrološkim iskustvima prikazali moguće vidove suradnje i najsuvremenije načine očuvanja kulture i umjetnosti od zuba vremena.

Nakon završne rasprave sudionici Foruma jednoglasno su usvojili predložene preporuke i donijeli Zaključak o osnivanju dvadesetjednočlanoga međunarodnog Povjerenstva za izradbu Elaborata. Zadatak je Povjerenstva narednih mjeseci priprema potrebnih podloga na engleskome jeziku, u svrhu izrade podneska i prijave osnutka Radne skupine. Ona će poslužiti kao nužna platforma za suradnju te daljnje osmišljavanje i aplikaciju međunarodnih projekata na DARIAH-ove i druge natječaje, otvarajući time veliko područje predstojeće digitalizacije teatralija.

Tihomir ŽIVIĆ, Jelena MIHNJAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana