Učionica
NASTAVLJENE AKTIVNOSTI U OKVIRU ZNANSTVENOGA FORUMA POLJOPRIVREDNOGA FAKULTETA U OSIJEKU

Niz javnih predavanja i predstavljanja s različitim zanimljivim temama
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Tijekom siječnja i veljače 2018. u okviru aktivnosti Znanstvenoga foruma Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku održano je nekoliko zanimljivih javnih predavanja i predstavljanja.

Dana 25. siječnja 2018. ispred četrdesetak je posjetitelja održano predavanje i radionica mr. sc. Dijane Ocvirk pod naslovom „Ispitivanje čistoće i klijavosti sjemena poljoprivrednih kultura“. Riječ je o djelatnici Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo te doktorandici treće godine Poslijediplomskoga sveučilišnog interdisciplinarnog studija Zaštita prirode i okoliša u Osijeku. Teorijskim dijelom predavanja predstavljene su i objašnjene metode ispitivanja čistoće sjemena i klijavosti sjemena, a u praktičnom su dijelu predavanja sudionici mogli ispitivati čistoću sjemena na radnome uzorku sjemena žitarica te ocijeniti klijavost sjemena na pripremljenim uzorcima. Potom je 29. siječnja 2018. za tridesetak posjetitelja organizirano javno predavanje Marije Kristić, mag. ing. agr., tehnologinje u tvrtki Ruris d.o.o., na temu „Fiziologija bilja u tehnologiji hidroponske proizvodnje rajčice (Lycopersicon esculentum)“. Okupljenima je objašnjeno kako, uz dobro poznavanje fizioloških procesa, praktično prepoznati i riješiti probleme u tehnologiji hidroponskoga uzgoja rajčice. Publika je mogla dobiti odgovore na pitanja kako prepoznati je li biljka usvojila dovoljno vode ili ne, treba li dozirati CO2 u cilju povećanja prinosa te na koji se način u tehnologiji može održavati generativno-vegetativna ravnoteža.

U okviru Znanstvene srijede, Znanstveni forum Fakulteta 28. veljače 2018. organizirao je i javno predavanje doc. dr. sc. Kristine Margaryan s Državnoga sveučilišta Yerevan u Armeniji, a tema je bila „Scientific mission realization supported by international cooperation – Armenian experiences“. Njezina iskustva tijekom realiziranih znanstvenih mobilnosti bila su zanimljiva za dvadesetak posjetitelja predavanja, a posebice za one koji planiraju kakav oblik znanstvene mobilnosti u svijetu. Osim organizacije navedenih predavanja, Znanstveni forum Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku sudjelovao je na 1. Sajmu fakulteta Bjelovarsko-bilogorske županije održanom 9. veljače 2018. u bjelovarskome Hotelu Central u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruge studenata Bjelovarsko-bilogorske županije. Četrdeset fakulteta iz cijele Hrvatske predstavilo se maturantima kako bi im se olakšao izbor daljnjega školovanja. Maturantima su predstavljeni uvjeti upisa na sveučilišne preddiplomske studije, smjerovi, ustrojstvo Fakulteta, obveze studenata, načini jednostavnijih priprema za upis na fakultet kao i što ih očekuje tijekom studiranja i nakon završetka fakulteta.

Ivana VARGA
Gostovao prof. dr. sc. Davor Pavuna

Poljoprivredni fakultet u Osijeku 16. veljače 2018. ugostio je uglednoga znanstvenika prof. dr. sc. Davora Pavunu sa Švicarskoga federalnoga instituta za tehnologiju (EPFL, Lausanne, Švicarska) i Zaklade „Teslin Svijet“ (Smiljan – Zagreb, Hrvatska). Predavanje pod naslovom „Izazovi poljoprivrede postindustrijskog doba“ privuklo je više od 120 studenata, nastavnika i djelatnika Sveučilišta u Osijeku. Prof. dr. sc. Davor Pavuna objasnio je kako je bioekološki raj moguć u Slavoniji i Baranji te naglasio kako treba razmotriti posljednje uvide o fraktalnoj vodi, biodiversifikaciji i izbjegavanju „otrova“.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike