Učionica
OD 12. DO 18. OŽUJKA 2018. TRADICIONALAN DOGAĐAJ ODRŽAN 17. PUT

Tjedan mozga - umjetna ili ljudska inteligencija
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Studenti i nastavnici Medicinskoga fakulteta Osijek i Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku od 12. do ožujka 2018. organizirali su još jedan zanimljiv Tjedan mozga koji je ove godine održan 17. put.

Sve je počelo 12. ožujka stručnim skupom za nastavnike biologije na kojem su sudjelovali pozvani predavači. Doc. dr. sc. Predrag Pale s Elektrotehničkoga fakulteta u Zagrebu naveo je publiku da sudjeluje u njegovu predavanju na temu „Utjecaj umjetne inteligencije na obrazovanje“ tako što su odgovarali na zadana pitanja putem internetske veze s mobitela, a brojke morali zbrajati i množiti u glavi. Psihologinja Maja Vidaković i trenerica Maja Diklić Dačić potom su uvjerile nazočne kako ne pobjeđuju najbolje utrenirani, već mentalno najstabilniji te ih podsjetile kako uspješna tjelovježbe ima veze s percepcijom tijela. Dvoje je posljednjih predavača prvoga dana, dr. Goran Ivkić i dr. Branka Bartolić, stiglo s Hrvatskoga instituta za istraživanje mozga. Kao kliničari koji nastoje pomoći neurološkim pacijentima naglasili su kako tjelesni bol nerijetko ima izravne veze sa psihičkim poteškoćama.

I ostale dane zabilježen je izniman posjet predavanjima i radionicama, osobito predavanju neurologinje doc. dr. sc. Svetlane Tomić iz Kliničkoga bolničkog centra Osijek koja je pričala o dobrim i lošim stranama profesionalnoga bavljenja športom te posljedicama na mozak. Brojna publika u prepunoj Auli Magni Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku na predavanjima 16. ožujka dobila je mnogo korisnih informacija, primjerice kako „razmišljaju“ računalni algoritmi, a kako to radi čovjek te što se događa u mozgovima biciklista i maratonaca. Na kraju su najboljima podijeljene nagrade. Najbolje studentsko predavanje održao je Alen Rončević, na drugom mjestu našli su se Miloš Jovičić i Marko Sablić, a treće mjesto osvojio je Leon Jeđud. Najbolju su radionicu održale studentice Dajana Kujundžić, Nikolina Pavlović, Martina Mustač, Natalija Džojić i Marina Hukelj, drugo mjesto zaslužili su Filip Kovačević i Ivana Galić, a treće mjesto podijelile su Ema Poznić i Nora Pušeljić. Svi volonteri nosili su majice s mozgom napravljenim od mišića koje je dizajnirao Osječanin Marin Balaić, a cjelokupnoj su organizaciji pomogli Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Marija HEFFER
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike