Učionica
INTENZIVNA SURADNJA FERIT-A S NEKOLIKO UGLEDNIH HRVATSKIH TVRTKI

Uspješno surađuju s tvrtkama Institut RT-RK d.o.o., Danieli Systec i Rimac Automobili
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Intenzivna suradnja Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek i uglednih hrvatskih tvrtki poput Instituta RT-RK d.o.o. te Danieli Systec i Rimac Automobili nastavila se i tijekom akademske godine 2017./2018., i to na više područja kao što su stipendiranje studenata, izrada diplomskih radova, prijava zajedničkih projekata, suradnja u nastavi i drugo.

Tako u ovoj akademskoj godini Institut RT-RK Osijek stipendira ukupno 30 studenata diplomskih studija FERIT-a. Za vrijeme stipendiranja studenti druge godine diplomskih studija rade na vlastitom stručnom usavršavanju i podizanju vlastitih kompetencija sudjelujući na internim projektima tvrtke. Pod vodstvom mentora s FERIT-a i stručnih osoba s praktičnim znanjima iz tvrtke, navedeni će studenti izraditi 20 diplomskih radova visoke kvalitete. Suradnja se nastavila i putem sudjelovanja međunarodno priznatih i iskusnih stručnjaka (profesora, docenata i inženjera) iz tvrtki Institut RT-RK Osijek i Institut RT-RK Novi Sad u nastavi. Spomenuti su stručnjaci održali nekoliko zanimljivih predavanja i sudjelovali u izvođenju vježbi na dijelu kolegija kako bi osuvremenili nastavni sadržaj i pružili studentima FERIT-a uvid u aktualno stanje na tržištu, u prvom redu digitalne televizije i softvera u automobilskoj industriji. Osim toga, uz donaciju tvrtke Institut RT-RK Osijek osuvremenjen je dio laboratorijske opreme na nekoliko kolegija. U posljednjim dvjema akademskim godinama iz suradnje FERIT-a i Instituta RT-RK proizišlo je do sada više od 20 znanstvenih radova koji su objavljeni na priznatim međunarodnim konferencijama te šest radova koji su trenutačno na recenziji u priznatim međunarodnim časopisima.

Tvrtka Danieli Systec osnovana je 1991. i ima približno 300 zaposlenika. Tvrtka ima urede u Labinu, Rijeci, Osijeku, Zagrebu i Splitu te dvjema sestrinskim tvrtkama u Sloveniji i Srbiji. Bavi se inženjeringom i puštanjem u pogon industrijskih postrojenja širom svijeta, a sudjelovala je u više od 300 projekata i jedna je od najvećih tvrtki u području industrijske automatike i procesnoga upravljanja u Hrvatskoj. U posljednje su dvije godine na području Osijeka zaposlili preko 30 mladih inženjera, a članovi Katedre za automatiku i robotiku Zavoda za računalno inženjerstvo i automatiku FERIT-a Osijek usko surađuju s osječkim uredom tvrtke Danieli Systec u područjima nastave i znanstvenoga istraživanja. Svake godine stručnjaci iz Danieli Systeca održe nekoliko sati predavanja studentima na predmetima iz područja automatike gdje se studente upoznaje sa stvarnim problemima i njihovim rješenjima u industriji. Također, studentima se godišnje ponudi najmanje deset diplomskih i završnih radova koji se obavljaju pod sumentorstvom nekoga od zaposlenika osječkoga ureda te tvrtke. Na znanstvenom planu FERIT Osijek već više od godinu dana, preko Danieli Systeca, surađuje s tvrtkom Danieli Automation S.p.A, uključivanjem u istraživanja njihova odjela za robotiku. Trenutačno se bave problemima primjene robotskoga vida u industrijskom okruženju, a u okviru je te suradnje FERIT Osijek dobio na uporabu industrijski robotski manipulator.

Već ostvarena uspješna suradnja Fakulteta i tvrtke Rimac Automobili nastavlja se planiranjem i realizacijom novih projekata. Jedan je od takvih i projekt na temu balansiranja opterećenja visokonaponskih elektroničkih sklopki, a u njegovu je okviru dodatno studentima ponuđeno desetak tema diplomskih i završnih radova uz sumentorstvo djelatnika Rimac Automobila kako bi se studenti što bolje pripremili za tržište rada, odnosno da se još tijekom studija iz prve ruke upoznaju s aktualnim tehnološkim trendovima. Uz to, stručnjaci iz Rimac Automobila već su održali desetak gostujućih predavanja na predmetima studijskoga programa Automobilsko računarstvo i komunikacije.

Ana ŠOKČEVIĆ
OTVARANJE UREDA TVRTKE RIMAC AUTOMOBILI U OSIJEKU

Najavljeno je i skoro otvaranje ureda Rimac Automobili u Osijeku koji će biti razvojno-istraživačkoga karaktera. Plan je da u prvoj godini ured ima 10 do 15 zaposlenika, u prvom redu inženjera elektrotehnike. Ured će olakšati i ubrzati planiranu suradnju s FERIT-om i na razvojno-istraživačkim projektima kojima istraživači Fakulteta mogu dati svoj doprinos primjenjujući svoja specifična znanja. Ujedno, istraživači mogu i obogatiti svoj znanstveni rad primjerima iz prakse te mogućom primjenjivošću dobivenih rješenja koja mogu imati i komercijalni potencijal.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike