Učionica
UMJETNIČKA AKADEMIJA I FOOZOS ORGANIZIRALI 8. MEĐUNARODNU REVIJU LUTKARSTVA

Bogat program Lutkokaza s temom „Animacija bez granica“
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Od 20. do 23. ožujka 2018. u Osijeku, u organizaciji Umjetničke akademije i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, održana je 8. međunarodna revija lutkarstva – Lutkokaz.

I ovaj je program bio slojevito oblikovan te se sastojao od pomno odabranih gostujućih predstava, najboljih studentskih ispitnih produkcija, stručnih radionica, predavanja i popratnih događanja poput izložbe lutaka studenata Odsjeka za primijenjenu umjetnost i Odsjeka za kazališnu umjetnost „Lutke@UAOS“ i promocije knjige „Vrste lutaka“ autora Aloisa Tománeka.

Ove je godine Lutkokaz po prvi put održan u ožujku. Poklopivši se sa Svjetskim danom lutkarstva, 21. ožujka, obilježio ga je bogatim programom u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku. Tematska je nit, koja se provlačila kroz predstave i radionice, bila „Animacija bez granica“ kulminiravši u predstavama „Viktorija 2.0“ mariborskoga kazališta Moment te „Pleti mi, dušo, sevdah“, diplomskom ispitu studenata 2. godine diplomskoga studija UAOS-a.

Reviju je otvorila topla i privlačna predstava „Dindim, o nježnosti“ Umjetničke organizacije GLLUGL koju predvode dojučerašnji studenti UAOS-a, a u fokusu je predstave zanimljivo prijateljstvo starca i pingvina. Boje tradicije branio je izuzetno duhovit mađarski lutkar Dávid Fekete s mađarskim lutkarskim junakom „Vitézom Lászlóm“, a zvijezda je Svjetskoga dana lutkarstva bila nova predstava osječkoga Dječjeg kazališta, zanimljiv lutkarski fantasy „Kradljivica ključeva“. Od studentskih ispitnih produkcija publika je besplatno uživala i u zanimljivim predstavama „Zlogrba“, „Kokošja posla“, „Mjesto za dvoje“ i „Tko si ti?“ te u dinamičnom i duhovitom kolažnom programu na zatvaranju. Radionice za studente pak vodila su tri vrsna lutkara i umjetnika – bivši osječki student, danas jedan od najboljih lutkara u Hrvatskoj Giulio Settimo, zatim redatelj predstave „Viktorija 2.0“ Zoran Petrovič i Dávid Fekete. Lutkokaz se opet pokazao kao mjesto kreativnih upoznavanja i druženja te ponovno uputio na nužnost utemeljenja stalne lutkarske scene u Osijeku.

Igor TRETINJAK
Možda ste propustili...