Učionica
RADIONICA U SKLOPU TEČAJEVA ZA STALNO STRUČNO USAVRŠAVANJE KNJIŽNIČARA

Polaznici učili o reviziji i otpisu knjižnične građe
Objavljeno 15. travnja, 2018.

Dana 22. veljače 2018. u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, u prostoru Američkoga kutka (American Corner), održana je radionica o reviziji i otpisu knjižnične građe u visokoškolskim, znanstvenim i specijalnim knjižnicama.

Radionica je održana u sklopu tečajeva Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara koji djeluje pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Radionicu je vodila dr. sc. Svjetlana Mokriš, knjižničarska savjetnica, a pohađalo ju je 19 polaznika. Postupak revizije u knjižničnome poslovanju označava sustavan pregled knjižničnoga fonda u svrhu utvrđivanja njegova stvarnoga stanja i usporedbe stvarnih jedinica s odgovarajućim zapisima u inventarnim knjigama te katalozima. Postupak je revizije važan jer njime se utvrđuje knjigovodstvena vrijednost knjižničnoga fonda i koje je jedinice potrebno zaštititi, a dobiveni podatci osnova su za planiranje i vođenje nabavne politike, izgradnju fonda te analizu poslovanja knjižnice.

Tijekom radionice, koja je trajala pet sati, a obuhvaćala je teorijski i praktični dio, sudionici su upoznati s primjenom Zakona o knjižnicama i Pravilnika o reviziji i otpisu knjižnične građe, obvezom provođenja revizije knjižnične građe prema Pravilniku, metodama revizije i otpisa knjižnične građe, izradom zapisnika o reviziji, kriterijima za otpis knjižnične građe, izradom zapisnika o otpisu i popisu prijedloga za otpis, postupanjem s otpisanom knjižničnom građom i utvrđivanjem knjigovodstvene vrijednosti otpisane knjižnične građe. Polaznicima je obrazloženo i značenje revizije knjižnične građe u odnosu na obvezu provođenja inventure knjiga u institucijama proračunskih korisnika.

Svjetlana MOKRIŠ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike