Učionica
FESTIVAL DIONIZ U ĐAKOVU

Mladi europski talenti okupili se pod geslom „Igrom do sreće!”
Objavljeno 15. travnja, 2018.

U Đakovu se od 24. do 27. ožujka 2018., u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i Grada Đakova, održao međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz, i to pod geslom „Igrom do sreće!“

Tijekom triju dana festivala održale su se glumačke radionice vrsnih kazališnih pedagoga i glumaca: Mimi Tanevske (Fakultet dramskih umjetnosti, Skopje, Makedonija), Aleksandra Aceva (Anton Bruckner Privatuniversität, Linz, Austrija), Joška Ševe (Akademija dramskih umjetnosti Zagreb), Gorana Golovke (Umjetnička akademija Split), Nenada Pavlovića i Vjekoslava Jankovića (Umjetnička akademija Osijek), Andrasa Hathazija (Faculty of film and television, Cluj, Rumunjska) te Cordute Presecan i Bogdana Sarateana (Lucian Blaga, University of Sibiu, Rumunjska) koje je pohađalo preko stotinu studenata glume iz cijele Europe.

Čak osam odličnih kazališnih predstava u izvedbi studenata iz Njemačke, Austrije, Rumunjske, Mađarske, Makedonije i Hrvatske u velikom su broju popratili ne samo gosti festivala, nego i brojni građani Đakova za koje su se u sklopu festivala Dioniz održale radionice u Gimnaziji A. G. Matoša te u Domu za starije i nemoćne. Uz radionice i predstave u sklopu ovogodišnjega Dioniza postavljena je u Muzeju Đakovštine i izložba sedmero nagrađenih studenata Odsjeka za likovnu umjetnost UAOS-a, pod nazivom „Starter 3“, koju je koordinirao Mario Matoković, asistent na Odsjeku. Kao najbolje umjetničko ostvarenje ovogodišnjega Dioniza stručno je povjerenstvo ocijenilo predstavu „Revizor“ prema antologijskom i jedinstvenom tekstu N. V. Gogolja u odličnoj i živoj izvedbi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti Skopje (Makedonija) pod mentorstvom profesorice i glumice Mimi Tanevske-Srbinovske i demonstratora Angelcha Ilievskog.

Suorganizatori ovogodišnjega Dioniza bili su Sveučilište u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Filozofski fakultet, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Građevinski fakultet, Odjel za biologiju, Odjel za matematiku, Evanđeosko-teološki fakultet, Goethe-Institut Zagreb te Grad Osijek. Festival Dioniz prepoznali su Sveučilište u Osijeku, Ministarstvo kulture RH i Hrvatski studentski zbor kao vrijedan projekt koji višestruko razvija, obogaćuje i oplemenjuje kulturni i društveni život cijele regije, a Đakovo je po jedanaesti put postalo važno okupljalište mladih talenata dok još stasavaju u budućnost europskoga glumišta i kulture.

Katica ŠUBARIĆ
Tri predavanja

Tijekom Festivala organizirana su tri izvrsna i iznimno posjećena stručna predavanja. Dana 25. ožujka u Kulturnom centru Đakovo održano je predavanje „NTC – jedini posao djeteta je igra“. Dr. Ranko Rajović oduševio je čak oko petsto ljudi govoreći o razvoju kreativnosti i funkcionalnoga znanja djece koji se temelji na suvremenim znanstvenim otkrićima neuroznanosti i pedagogije. Dan kasnije (26. ožujka) Dubravko Šokčević, prof. soc. ped., u okviru je predavanja „Emocije i sreća“ govorio čemu služe emocije, kako se dijele, što je sreća te o drugim temama. Dana 27. ožujka u đakovačkoj Gradskoj knjižnici prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović na predavanju „Kultura kao čimbenik sreće: sociološki pristup“ govorila je o definiciji koncepta sreće te kako se on mjeri i interpretira na globalnoj i nacionalnoj razini. (Selena Andrić)

Možda ste propustili...