Osijek
ERNESTINOVO

Čipiraju kante da uštede na odvozu komunalnog otpada
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Općina Ernestinovo priprema se, kako navodi, za primjenu odluke prema kojoj će sve općine i gradovi do 2020. morati smanjiti proizvodnju miješanog komunalnog otpada za 50 posto.

Općinska uprava upozorava da će, ako ne smanje količinu miješanog otpada za 50 posto, Općina morati plaćati penale po svakoj premašenoj toni otpada.

Stoga će čipirati sve kante te uvesti novi način naplate odvoza otpada, prema kojem će u cijenu odvoza biti uključen mjesečni paušalni iznos plus cijena po broju pražnjenja u jednom mjesecu. Dakle, ako mještani svaki tjedan budu iznosili kantu, plaćat će više za odvoz, no budu li reciklirali i odvajali otpad i time kantu iznosili, primjerice, jednom ili dva puta mjesečno, plaćat će nižu cijenu odvoza smeća.

U Općini navode kako posude za papir i vreće za plastiku posjeduju sva kućanstva u općini. Za sve ostale vrste otpada koje se mogu reciklirati - papir, karton, plastika, metalna ambalaža, stiropor, stare baterije, stakleni ambalažni otpad, ravno staklo, PET boce, PE folija, limenke, stari lijekovi, otpadne gume bez naplataka (do četiri komada), metalni glomazni otpad (električna i elektronička oprema), elektronički otpad, glomazni otpad, drveni otpad, tekstil, odjeća, akumulatori, fluorescentne cijevi, zeleni otpad - mještanima je na raspolaganju Reciklažno dvorište u Antunovcu, u koje mogu besplatno odložiti otpad.

Također, u planu je, najavljuju u Općini, da svaka četiri mjeseca u svakom naselju budu postavljena mobilna reciklažna dvorišta na nekoliko dana kako bi bila pristupačnija mještanima za odvajanje otpada. Glomazni otpad skupljat će se dva puta godišnje te se ukidaju kontejneri. Ako djelatnici Unikoma uvide da je netko u posudu bacio otpad koji je moguće reciklirati, primjerice, akumulator, preko čipa će se zabilježiti čija je to kanta te korisniku na sljedećem računu ispostaviti cijena zbrinjavanja tog akumulatora. Stoga općinska uprava poziva mještane da se uključe u odgovorno odvajanje otpada. D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike