Regija
BABINA GREDA PRIPREMA SE ZA POVLAČENJE EUROPSKOG NOVCA

Rade projekt za gradnju vrtića
Objavljeno 14. travnja, 2018.

BABINA GREDA

Općina Babina Greda napravila je idejno rješenje, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za gradnju dječjeg vrtića na općinskome zemljištu u ulici Berava. Namjerava ga graditi s pomoću europskoga novca i zato je nužno što prije objediniti dokumentaciju i ishoditi građevinsku dozvolu, kako bi sve bilo spremno za kandidiranje projekta vrijednog oko pet milijuna kuna bez PDV-a.

- Računamo na mjeru 7.4., koja se treba otvoriti do kraja mjeseca - kaže općinski načelnik Josip Krnić. Vjeruje da će projekt sada uspjeti proći, za razliku od prošlog natječaja raspisanog prije godinu i pol, čiji su rezultati objavljeni tek ovih dana. Babogredci su se tada kandidirali za izgradnju sportsko-rekreakcijskog centra, ali su ostali 60-ak mjesta ispod crte. Prednost u bodovanju imali su domovi kulture i dječji vrtići, a drugi su projekti bili na marginama. Kapacitet vrtića, koji bi se trebao prostirati na 700 četvornih metara, uz uređen vanjski prostor i parkiralište, bit će za 50 djece u dobi od tri do šest godina i 20 mališana u jasličkoj skupini. O potrebi izgradnje dječjeg vrtića u Babinoj se Gredi već dugo govori. Dobar će dio žena u bliskoj budućnosti ondje dobiti posao pa će biti i sve veći problem s čuvanjem djece dok im mame rade. Krnić napominje da u selu imaju proizvodnju kolača, u kojoj su angažirane uglavnom žene. Uskoro će u gospodarskoj zoni biti otvorene sušare i bit će zaposleno 15-ak žena, a njih će više od 30 posao dobiti u proizvodnji dijelova za autoindustriju.

Prošle je godine na internetskoj stranici Općine provedeno anketiranje roditelja djece predškolske dobi i odaziv je bio stopostotan. Od 60 ispitanika, njih 58 izjasnilo se pozitivno jer žele da se i njihovim mališanima omoguće primjereni uvjeti za rast, razvoj i dopunjavanje obiteljskog odgoja. Interes za otvaranjem vrtića u Babinoj Gredi lani je iskazao privatni vrtić Petar Pan iz Drenovaca. Upravno vijeće donijelo je odluku o osnivanju podružnice u Babinoj Gredi. Plan je bio do kraja 2017. godine početi raditi, ali unatoč velikom trudu i nastojanjima nisu uspjeli pronaći odgovarajući prostor koji udovoljava državnim pedagoškim standardima. U Babinoj je Gredi bio samo jedan pogodan prostor, no sve se zakompliciralo jer papiri nisu uredni. M.Lešić Omerović

Procedura će trajati 2-3 godine

Općinski načelnik Josip Krnić kaže da je svjestan toga da će procedura u vezi s izgradnjom dječjeg vrtića potrajati dvije do tri godine. Napominje da Općina želi osigurati i imati svoj prostor za dječji vrtić, a potom će se odlučiti hoće li biti njegov osnivač ili će ga dati u koncesiju. U svakom slučaju, sufinancirat će boravak djece u toj predškolskoj ustanovi jer roditelji jednostavno nisu u mogućnosti sami podmirivati ekonomsku cijenu vrtića. Zbog ilustracije treba napomenuti da ekonomska cijena za vrtićku skupinu na razini županije iznosi 1600 kuna mjesečno.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura