Kultura
IZLOŽBA O TOMISLAVU GOTOVCU “KUDA IDEMO NE PITAJTE”

Režiranje vlastite biografije, gdje se gubi razgraničenje između stvarnosti i fikcije
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Vezani članci

U MLU ODRŽANO 12. IZDANJE PROGRAMA BARUTANA

Najposjećeniji programi posvećeni eksperimentima s glazbom i zvukom

LJUBLJANA

U Mestnoj galeriji u Ljubljani otvorena je izložba o Tomislavu Gotovcu pod nazivom “Kuda idemo ne pitajte”, naslovljena prema Gotovčevu filmu iz 1966. Kustosice su Ksenija Orelj i Nataša Šuković.

Prva retrospektivna izložba naslovljena “Tomislav Gotovac: Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte”, koju su priredile iste kustosice u suradnji s Institutom Tomislava Gotovca, otvorena je 22. rujna 2017., čime je službeno započeo raditi Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u prostoru bivše tvornice Rikarda Benčića. Na izložbi je, kroz 100-tinjak radova, sažeto šest desetljeća umjetničkih aktivnosti našeg najvećeg perfomera, avangardnog umjetnika i heroja popularne kulture, poznatog i cijenjenog i u svijetu. Autorice su priredile presjek kroz razne medije kojima se Gotovac bavio, njegove umjetničke faze, rane i nešto starije radove, često otkrivajući manje poznate i potencirajući ponovo najslavnije, odnosno oslanjajući se na njihove razne odjeke, od članaka u novinama do dokumentacije sa sudskih procesa - piše Duško Popović za Hrvatski filmski savez.

Tomislav Gotovac a.k.a Antonio G. Laurer (prema imenu i obiteljskom prezimenu njegove majke, za koju je bio izuzetno vezan) rođen je 1937. u Somboru, a umro 2010. u Zagrebu. Bio je svojevrsni pionir u različitim medijima, između ostalih u širokom dijapazonu od eksperimentalnog do strukturalnog filma, happeninzima, akcijama i performansima, od ranih radova, fotografija, filmova i kolaža iz perioda od 1960. do 1964., do zadnjih performansa iz 2009. Retrospektivna izložba slijedi autorovu identifikaciju s nizom marginalnih osoba, ekscentričnih početnika, ali i ljudi koji su potvrđivali svoju umjetničku poziciju na rubovima društva. Među njima su i urbani nudisti, uzbuđeni propovjednici, razočarani klevetnici i duhoviti agitatori, koji su svikli na razne privlačne, duhovite ali i odbojne načine prikazati svoju ponekad paranoidnu umjetnost i uzburjanu distanciranost od ideala javnog mira i poretka, kakav bi priličio netalasajućoj publici - navodi Popović.

Osim Tomovih antologijskih radova, na izložbi su prisutni i pokazatelji javnih odjeka njegovih aktivnosti, bilo da je riječ o medijskim tragovima ili pravosudnim i upravnim uzbunama, ali uvijek u funkciji širenja umjetničkog čina u izvan-umjetničke sfere, kao potvrda bezmjernog Gotovčeva razumijevanja umjetnosti općenito, a filma posebno. S naglašenim ciljem približavanja umjetničkih osjećaja realnostima svijeta u kojem živimo, izložba “Kuda idemo ne pitajte” približava gledateljima Gotovčev stvaralački filmski model kao model umjetničke kreacije i režiranja vlastite biografije, odnosno vlastita života, gdje se gubi razgraničenje između realnosti i fikcije.

Retrospektiva se bavi prije svega pitanjima autorova redateljskog pristupa filmskom i nefilmskom mediju, odnosno njegove prisutnosti u bilo kojem mediju, od kolaža i fotografija do performansa i javnog, posebno medijskog prostora. Od posebne su vrijednosti autorove upute za bolje razumijevanje njegove umjetnosti, bilo da su iznesene u brojnim intervjuima, člancima i njihovim naslovima ili na drugi način, a među njima pitanja autorskih sloboda, mogućih načina izvedbe unaprijed determiniranih uloga, odnosno istraživanja uzajamnih odnosa pojedinaca i dominantne većine.

Izložba je koncipirana u osam cjelina, od uvodne naslovljene Ja sam nevin!, sve do završne Paranoia View Art, a kružna koncepcija prostora daje joj posebno značenje.

Kružna koncepcija Mestne galerije izložbi daje posebno značenje

Možda ste propustili...

NAKON STANKE OD TRI GODINE

21. županijska izložba fotografija

USPJESI GLAZBENOG ODJELA VUKOVAR

Uloženi trud vraća im se sjajnim rezultatima

PREDAVANJE U VIKARIJATU

"Bašćanske ploče obretenie"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJESI GLAZBENOG ODJELA VUKOVAR

Uloženi trud vraća im se sjajnim rezultatima

2

23. TRAVNJA

Noć knjige u GISKO-u

3

“PEER GYNT” PREMIJERNO U HNK ZAGREB

Erik Ulsfby predstavu temelji na susretu Peera i Ljevača pucadi