Dome slatki dome
Ponesite godišnji odmor doma

Top-trendovI s godišnjih odmora
Objavljeno 12. travnja, 2018.
Odličan dizajn interijera pomaže da se više opuste na godišnjem odmoru

Opuštenost tijekom godišnjeg odmora ne postiže se samo putovanjem u mirno odredište. Boravak u predivno uređenom smještajnom objektu na godišnjem odmoru također pozitivno djeluje na raspoloženje. Više od pola (61 %) putnika iz Hrvatske navodi da im odličan dizajn interijera pomaže da se više opuste na godišnjem odmoru.

Odličan dizajn interijera nije nešto u čemu se može uživati samo tijekom putovanja, trendove inspirirane godišnjim odmorom moguće je ponovno oživiti i u vlastitom domu. U istraživanju koje je proveo Booking.com, globalni lider u povezivanju putnika s najširim izborom nevjerojatnih mjesta za boravak, utvrđeni su najpopularniji trendovi u uređenju interijera s temom godišnjeg odmora, na temelju odgovora koji su prikupljeni od putnika iz Hrvatske:

1. Mediteransko plavetnilo

l Uz ovaj bezvremenski stil sanjat ćete da plovite oceanom. Ovaj stil pobuđuje osjećaj opuštenosti, a karakterizira ga hladna i minimalna, ali isto tako šarena paleta boja. Prekrasne pločice s uzorcima jako dugo su obilježavale ovaj stil, kao i prirodne tkanine i teksture, kao što su bijela posteljina, masivni drveni namještaj i terakota podovi.

2. Skandinavska jednostavnost

l To je pokret koji definira jednostavnost, minimalizam, funkcionalnost i ljepota. Iako se radi o stilu poznatom prema svojoj jednostavnosti, u njegovoj je srži besprijekorno umijeće izrade. Svijetlo drvo i čisti, jednostavni oblici sa zaobljenim rubovima, dominiraju u arhitekturi i namještaju. Minimalni dodaci i obilje prirodnog svjetla također obilježavaju ovaj stil koji je prihvaćen diljem svijeta.

3. Seoska udobnost

l Stil seoske udobnosti definira maksimalistička estetika. Taj je stil poznat po upotrebi debelog i izdržljivog drva te grubih, prirodnih materijala kao što su kameni podovi. Sve to pomaže u stvaranju toplog i udobnog ugođaja. U ladanjskoj kući ništa nije preosjetljivo – sve je pomalo oštećeno djelovanjem vremenskih uvjeta, ali isto tako i pomno odabrano i postavljeno na svoje mjesto zbog romantičnih i nostalgičnih karakteristika.

4. Japanski zen

l Japanski interijeri poznati su po svojoj formi i funkcionalnosti. Iako je tim stilom izvorno prevladavala siromašna estetika Budizma, Japanski zen poznat je po promišljenom korištenju prostora, pri čemu svaki predmet ima neku svrhu. U japanskim se interijerima može primijetiti pristup manje je više s očigledno neutralnim nijansama boja isprekidanih ravnim linijama i naglašene njegovanim vrtovima.

5. Elegantni gradski stil

l Prozori od poda do stropa s izvanrednim pogledom, izložena cigla i drveni podovi, uobičajeni su znakovi u svakom domu uređenom u gradskom chic stilu. U tako uređenom domu možete očekivati prostorije otvorenog plana s velikim, masivnim namještajem i dizajnerske predmete, kao što su svijećnjaci i umjetnička djela, koje nije moguće previdjeti. To je gradski luksuz u svom punom sjaju.

U ostale popularne trendove u uređenju interijera inspirirane godišnjim odmorom putnici iz Hrvatske ubrojili su Perzijski vintage (bogato dekoriran s prekrasnim antikvitetima), udobna planinska kuća (inspirirano alpskim šumama i planinama prekrivenim snijegom), i srednjoistočna elegancija (šareni dizajn s raznim tkaninama i teksturama). Prema globalnim rezultatima trend bohemske elegancije (eklektični i nekonvencionalni stil) popularniji je među ženama (njih 18 % u odnosu na 10 % muškaraca), dok japanki zen najviše preferiraju muškarci u dobi od 18 do 24 godine. J.Kn.

UNESITE DJELIĆ GODIŠNJEG ODMORA U VLASTITI DOM

Četvrtina putnika iz Hrvatske (25 %) kaže da ih dizajn (ili izgled i stil) smještaja u kojem provode godišnji odmor inspirira da tako urede i vlastiti dom. Jedan od pet putnika iz Hrvatske (18 %) kaže da se ta inspiracija temelji na činjenici da su imali mogućnost boraviti u smještajnom objektu s neobičnim dizajnom interijera, a jedan od četiri putnika (24 %) kaže da im upoznavanje različitih kultura i načina života tijekom godišnjeg odmora također služi kao poticaj za uređenje vlastitog doma.

Ubacivanje djelića godišnjeg odmora u vlastiti dom ne treba uključivati veliki projekt – putnici jednostavno mogu unijeti djelić kulture i boja u svoj svakodnevni život na jednostavniji način, kao što je kupnja predmeta za uređenje doma tijekom boravka na godišnjem odmoru. U najpopularnije predmete koje putnici iz Hrvatske kupuju kako bi ih ponijeli doma ubrajaju se lokalne rukotvorine (49 %), mali suveniri (npr. magneti za frižider) (65 %), lokalne umjetnine (22 %), ukrasni predmeti (46 %), tekstilni proizvodi za uređenje doma (16 %), i kuhinjsko posuđe (9 %).

Za one koji su zainteresirani za renoviranje doma, bez obzira na to radi li se o velikom ili malom zahvatu, Booking.com surađivao je s kreativnim butikom za generiranje 3D arhitektonskih dizajna i dizajna interijera, Render Atelier, kako bi se kreirale potpuno nove, kompjutorski generirane slike (CGI), i to ekskluzivno za Booking.com, koje opisuju pet najpopularnijih trendova u uređenju interijera. One bi trebale poslužiti kao inspiracija za putnike o načinu na koji mogu oživotvoriti te popularne trendove u vlastitom domu. Bez obzira na to želite li biti više zen, ili želite uljepšati vlastiti dom s malo boje, svatko može pronaći nešto za inspiraciju.

DIZAJNERICA LUCY GOUGH

Opise trendova osmislila je dizajnerica interijera Lucy Gough, koja ima iskustva u kreiranju slika životnog stila i proizvoda za vodeće tvrtke. Lucy također vodi nagrađivani blog o interijerima u kojem piše o najnovijim trendovima za uređenje doma: www.lucygoughstylist.com 

Dizajnerica Lucy Gough

Opise trendova osmislila je dizajnerica interijera Lucy Gough, koja ima iskustva u kreiranju slika životnog stila i proizvoda za vodeće tvrtke. Lucy također vodi nagrađivani blog o interijerima u kojem piše o najnovijim trendovima za uređenje doma: www.lucygoughstylist.com 

Top-trendovi

1. Mediteransko plavetnilo – 57 %

2. Skandinavska jednostavnost – 53 %

3. Seoska udobnost – 42 %

4. Japanski zen – 34 %

5. Elegantni gradski stil – 27 %

6. Pariški vintage – 17 %

7. Udobna ski koliba – 16 %

8. Bliskoistočna elegancija – 14 %

9. Bohemska elegantnost – 14 %

10. Odvažni indijski printovi i boje – 14 %

11. Industrijski loft – 12 %

12. Krševita obala – 12 %

13. Holivudski glamur – 10 %

14. Bavarski dvorci – 8 %

15. Afričko pleme – 6 %

16. Brazilski karneval – 5 %

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike