Magazin
TJEDNI OSVRT

Kaotični šef SDP-a kao profesor Baltazar
Objavljeno 7. travnja, 2018.

Pitanje može li SDP profitirati eksperimentiranjem sa samostalnim nastupom na izborima za Europski parlament sve je aktualnije. Naime, nakon što je predsjednik SDP-a Davor Bernadrić s gnušanjem odbio mogućnost sklapanje velike koalicije s HDZ-om, a potom otišao u Istru i ispalio rafal po cijeloj oporbi, može se slobodno ustvrditi da je zavladalo pravo oporbeno rasulo.

Bernardićeva ideja repozicioniranja SDP-a i najava samostalnog izlaska na izbore, sama po sebi nije loša, ali je ključno može li je taj mladi fizičar “mućkajući” i izvesti. Primjerice, nije da SDP nema prepoznatljivih imena, ali ima li ih dovoljno? Uz to i već postojeći kvalitetan kadar, poput sadašnjih europarlamentaraca Biljane Borzan, ili Tonina Picule, ne slaže se s Bernardićevim vođenjem stranke, što se vidjelo i pri glasanju o izbacivanju Miranda Mrsića.

Unatoč svemu i svim nedostacima i nesnalaženjima, Bernardić ipak bira svoj put koji ga, kako je krenuo, ne bi mogao odvesti i do željenog cilja.

I potpredsjednik mu Zlatko Komadina u skupini je SDP-ovaca koji žele samostalan izlazak, no europarlamentarka Borzan bila bi sretnija i drugačijim ishodom. "Za svaku bitku dobro je imati saveznike, a kako će to biti, odlučit će tijela stranke", znakovito je izjavila. Tu je i Rajko Ostojić, poznati oponent šefu stranke, a i on bi se trebao naći visoko na izbornoj list.

S druge pak strane Bernardić nije, prozivajući ih, iznenadio ni oporbene čelnike, ali je neke učvrstio u ideji da na sljedeće izbore idu bez SDP-a. "To će biti test u strankama oporbe da se poslože i postignu najbolji rezultat", mišljenja su u IDS-u. Prema najavama, sljedećih dana i tjedana razgovarat će se tako u oporbi od centra na lijevo, ali SDP će iz toga biti isključen. Zahvaljujući i retorici svog predsjednika. Rezultat? I može li Bernardić pobijediti Andreja Plenkovića? Teško, kažu, oporbeni čelnici. "Netko tko želi biti premijer mora okupljati, on ne smije biti čovjek koji razdvaja. Pokazalo se da gospodin Bernardić razdvaja", govori Anka Mrak Taritaš.

Za sada Bernardićem može biti zadovoljan samo Plenković kad gleda posvađanu oporbu. Osim toga, dok je od milja zvani Bero na čelu najjače opozicijske stranke, premijer može raditi što hoće i dok je kaotični šef SDP-a kandidat za premijera, Plenković će i skrštenih ruku uvijek djelovati kao razumniji i bolji izbor, slaže se, nimalo u čudu, i većina političkih analitičara.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

Najčitanije iz rubrike