Tehno
SNIMITE VIŠE

Test: Huawei P20 PRO
Objavljeno 6. travnja, 2018.
Tjedan dana nakon službenog predstavljanja u Parizu isprobali smo jedan od najmoćnijih telefona na tržištu

Ponekad se dogode momenti kada vas neki uređaji više nego ugodno iznenade i naprave onaj „wow“ efekt. U našem višegodišnjem praćenju tehnološke industrije bilo je više takvih uređaja, a među odabranu ekipu svakako ćemo uvrstiti i najnoviji iz Huaweija, model P20 Pro. Dovoljno je samo vidjeti informacije o tome kako ovaj telefon posjeduje tri kamere straga te jednu sprijeda koje ukupno broje 92 megapiksela, ima 128 GB memorije za pohranu i 6 GB RAM-a te trenutačno jedan od najmoćnijih procesora za pametne telefone, i status ugodnog iznenađenja i wow efekt već je tu.

92 megapiksela

Naš osvrt o Huaweiju P20 Pro kreće od onoga što vam je vjerojatno najviše zapelo za oko – 92 megapiksela. Naime, ovo je zbroj piksela koje donose čak četiri kamere na ovom telefonu. Tri su na poleđini telefona, dok je ona sprijeda jasno zadužena za selfije. Stražnje kamere jedinstvene su na tržištu. Do sada smo uglavnom viđali telefone s jednom lećom, potom dvije, a sada je tu i era s tri leće. Tako se ovaj komplet kamera sastoji od jedne 20 MP crno-bijele, 40 MP RGB kolor i 8 MP telefotokamere. Ovim sustavom Huawei P20 Pro postiže hibridno optičko peterostruko povećanje bez gubitka kvalitete. Budući da nije sve u pikselima i povećanju, treba reći da je kombinacijom tri kamere postignut raspon otvora blende od f/1.6 do f/2.4, što će osigurati veliki protok svjetla, a time i dati realno kvalitetnije rezultate fotografija, posebice u uvjetima slabog osvjetljenja. Osim toga, senzor ne samo što donosi 40 megapiksela, nego je i fizički veći od mnogih koje nudi konkurencija, jer mu veličina iznosi 1/1.7 inča, a što je, ako se ne varamo, trenutačno najveći senzor na tržištu telefona. Kako bi pogled kroz fotoaparat bio jasan Huawei P20 Pro donosi optičku stabilizaciju slike, kao i 3x optičko zumiranje. Kada iza optike stoji ime Leica, onda možemo biti sigurni u vrhunsku kvalitetu i mogućnosti. Priči o fotoaparatu tu nije kraj, naime, novi softver, pojačan umjetnom inteligencijom, bolje će od vas prepoznati scenu i velikom brzinom odabrati potrebne postavke kako bi fotografija ispala što bolja i u što kraćem vremenu. Naime, profesionalni fotografi znaju kako će prilagoditi parametre za određenu situaciju, a Huawei P20 Pro to će za vas odraditi samostalno uz pomoć umjetne inteligencije. Priču o kamerama zaokružuje laserski autofokus te mogućnost snimanja videozapisa pri 960 sličica u sekundi. Prednja selfi kamera također je dio toga, jer broji također golemih 24 MP! Uz ovakve postavke s Huawei P20 Pro možete biti sigurni u vrhunske, profesionalne fotografije koje će izgledati kao da ih je snimio profesionalac. Posebnu pozornost zaslužuju fotografije načinjene u uvjetima slabog svjetla, pa čak i mraka. Naime, ove fotografije šokirat će vas s detaljima koje ne vidite golim okom. Dakle, Huawei P20 Pro definitivno je zauzeo tron najfotopametnog telefona.

“Zub” je in

Nakon glavnog featurea novog Huaweija P20 Pro vraćamo se našem standardnom osvrtu. Dakle, P20 Pro izgleda premium, luksuzno, kvalitetno, a izrađen je od stakla i nešto metala (obrub). Telefon krasi izuzetno skladan dizajn koji je jednostavno lijep i privlačan. Leži u ruci odlično, a dimenzije uređaja nikako ne otkrivaju činjenicu kako je riječ o uređaju s dijagonalom zaslona od 6,1 inč. AMOLED zaslon prekriva gotovo čitavu prednju stranu, a krasi ga i „zub“ zbog kojeg je omjer 18,7:9 uz rezoluciju 2240 x 1080 točaka. Zaslon donosi očekivano ponajbolji prikaz na pametnim telefonima današnjice. Čitač otiska prista nalazi se s prednje strane, ali i prvi put na pametnim telefonima integriran i u sam zaslon, točnije u jedan njegov pojas. Od priključaka tu je samo USB-C, a tipke su standardne (otključavanje, kamera, tonovi). Osim povećeg punjača koji stiže uz telefon, stižu i odlične slušalice s USB-C konektorom, ali i konverter iz USB-C u audio. Poveći punjač zaslužan je za munjevito brzo punjenje, a kapacitet baterije od 4000 mAh za cjelodnevnu autonomiju bez punjača. Ispod blještave vanjštine krije se Kirin 970, trenutačno prema testovima jedan od najbržih procesora za pametne telefona na tržištu koji uparen sa 6 GB radne memorije donosi vrhunsko korisničko iskustvo na Androidu 8.1 uz privlačno sučelje iz Huaweija. Iako bismo o novom Huaweiju P20 Pro mogli napisati knjigu, naš osvrt završit ćemo cijenom od oko 6500 kuna. Iako je mnogo, za kupce koji traže najbolje na tržištu ovo će biti opravdano.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike