Dome slatki dome
INDUSTRIELL

Kolekcija slavi nesavršenost
Objavljeno 5. travnja, 2018.
Poznatog dizajnera inače nazivaju “neukrotivim kraljem namještaja od otpadnog drva”

Nova kolekcija INDUSTRIELL rezultat je suradnje sa slavnim nizozemskim dizajnerom Pietom Heinom Eekom, poznatim po osmišljavanju iznimno kvalitetnih obrtničkih predmeta i nadasve jedinstvenom drvenom namještaju. Spajajući industrijalizaciju i ručnu izradu, stvoren je INDUSTRIELL, kolekcija koja ističe nesavršenosti izrade i materijala. U pozadini se nalazi ideja stvaranja ručno rađenog namještaja dostupnog većini ljudi. Zato su za ovu kolekciju razvili nove načine obrade drva, stakla, keramike i tekstila, a krajnji su rezultat jedinstveni proizvodi s divno nesavršenim, ljudskim svojstvima, istovremeno proizvedeni u velikim količinama i po pristupačnoj cijeni. Kolekcija INDUSTRIELL teži smanjenju otpada tijekom proizvodnje, što je važan aspekt održivosti. Tako su, primjerice, police izrađene od jedne drvene ploče, a jedini ostatak je piljevina.

Kreativna liderica projekta bila je Karin Gustavsson, koja kaže da su bili znatiželjni što Pietov pristup može značiti za nove, masovne proizvode. “Cijela kolekcija slavi spajanje osjećaja nesavršene jedinstvenosti i onoga što je serijski proizvedeno”, kaže Karin o suradnji s Pietom, kojeg inače nazivaju i “neukrotivim kraljem namještaja od otpadnog drva”.

“Pokazalo se da je Ikea već razmišljala o istoj stvari - kako bi predmeti više podsjećali na ručnu proizvodnju i bili osobniji, dok bi istodobno zadržali industrijski proces proizvodnje. Kada radite s takvom tvrtkom, mnogo ulažete, ali i učite jedni od drugih”, kazao je poznati nizozemski dizajner.

Među kolekcijom moguće je pronaći proizvode stvorene ne samo od drva nego i od stakla, keramike i tekstila, a svaki je proizvod zahtijevao jedinstveni pristup izrade. Tako su, primjerice, staklene čaše proizvedene dvjema različitim strojevima, što stvara zanimljivu neusklađenost, a ručni kalupi različitih oblika korišteni su za izradu keramičkih vaza. Uz stolicu, kao i stol i klupicu, u čiju je izradu utkana posebna briga i poštovanje prema drvetu bora, moguće je unijeti dašak topline u svačiji dom. Tekstili, poput jastučnica i ručnika, geometrijski su nesavršeni, zbog čega izgledaju kao da su ručno rađeni, a zapravo su proizvedeni u velikim količinama uz pomoć vrhunskog stroja za tkanje. J.Kn.

Cijela kolekcija slavi spajanje osjećaja nesavršene jedinstvenosti i onoga što je serijski proizvedeno

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike