Dome slatki dome
USKRS USKRSNA JAJA U NOVOME RUHU

Kako prirodno obojiti pisanice
Objavljeno 29. ožujka, 2018.

Pisanica je simbol Uskrsa. Predstavlja izraz ljubavi. Mališani, ali i odrasli obožavaju tuckanje pisanicama, a prema nekim vjerovanjima jaje nas štiti od zlih sila...

Čuvanje kuhanih jaja

Svježa jaja dobro je čuvati okrenuta užim krajem prema dolje jer to sprječava isparavanje vlage. Još su naše bake znale da svježe jaje uronjeno u vodu tone bez naginjanja, a ako se naginje, vjerojatno je staro tjedan dana. Ako jaje pluta, znači da je prestaro za konzumaciju.

Kuhano jaje zadržava svu svoju hranjivu vrijednost, a ako se prži ili peče, dio hranjivih vrijednosti se gubi.

svježa jaja u hladnjaku do 4 tjedna

svježe žumance ili bjelance u hladnjaku 2 - 4 dana

tvrdo kuhana jaja u hladnjaku do jednog tjedna

majoneza u hladnjaku do 2 mjeseca nakon otvaranja

Obojite jaja voćem

Jaja možete lako obojiti s pomoću raznih boja, ali ove godine izaberite bojenje prirodnim sastojcima. Lako je i jednostavno. Kuhana jaja, još vruća, premjestite u vrele otopine, sok ili zgnječenu masu voća, povrća i začina u koju ste dodali malo octa. Valjuškajte ih oprezno u raznim otopinama i dobit ćete prekrasne prirodne boje. Želite li da boja bude intenzivnija, jaje ostavite u otopini preko noći. Ako želite intenzivno žutu boju, već u vodi u kojoj kuhate jaja dodajte kurkumu. Jaja će dobiti izražajniju boju ako izaberete svjetlija, jaja gotovo bijele ljuske.

Mramorna jaja

Jaja skuhati na uobičajen način. Potom izvaditi iz vode. Kada se malo prohlade, drškom noža lagano natuckajte ljusku, ali pazite da se ne odvoji od pokorice.

U međuvremenu pripremite rasol koji će tom specijalitetu dati posebnu aromu i izgled.

Zakuhajte crno vino i borovnice, papar, majčinu dušicu, malo soli, žličicu šećera, lovorov list, jedan manji crveni luk. Jaja oprezno poslažite u zdjelu ili veću staklenku i prelijte toplim rasolom. Neka stoje preko noći. Nježno ih ogulite i na bjelanjcu ćete dobiti prekrasan mozaik i još neobičniji okus koji će vas zaintrigirati.

Ako želite nježnožute mramorne šare, jaje koje je gotovo kuhano potuckajte i kuhajte još nekoliko minuta u otopini kurkume ili šafrana.

Čvrsti snijeg

Istucite bjelanca i kistom premažite kuhana jaja. Dok se ne osuše brzo ih umotajte u tanki sloj salvete s uzorkom tako da jaja okomito stavite na sredinu, a potom pokupite krajeve koje spojite i svežete odabranom vrpcom, a višak salvete odrežete.

Kako do boje?

Nježnocrvena

sok od cikle ili brusnica

Oker - narančasta

ljuske od crvenog luka

Svijetlozelena

voda od kuhanog špinata

Ljubičasta

ocijeđeni sok od crvenog zelja

Plava

otopina od borovnica

Nježnosmeđa

kuhana kava

Žuta

otopina od začina kurkuma ili šafrana

PROLJETNI OMLET

Odvojite bjelanca i žumanca od četiri jaja. Istucite čvrst snijeg. Žumanca izradite s malo soli, papra i bosiljka i dodajte manju žlicu škrobnog brašna te na vrh noža praška za pecivo i sitno sjeckanog peršina. Prema potrebi dodajte malo mlijeka. Primiješajte snijeg i na tavici ispecite četiri omleta.

Dodajte na tavicu još malo ulja pa na laganoj vatri ispržite nasjeckani mladi luk, malo bijelog luka, malo na rezance izrezane paprike. Posolite i pržite dok ne pusti vodu. Povrće stavite na polovicu svakog omleta, preklopite drugom stranom. Na pari otopite dva trokutića topljenog sira s vrlo malo maslinova ulja, nekoliko kapi, i dok se otapa dodajte dvije žlice mineralne vode. Prelijte preko svakog omleta i ukrasite peršinom i koprom.

LOLINA KAJGANA

Sastojci: sitno nacjeckajte mladi luk i slaninu ili kuhanu šunku.

Kad slanina i luk porumene, preko njih prelijte dobro istučena dva jaja s malo papra i vrlo malo soli. Kada je kajgana pečena, dodajte malo sira i poslužite uz salatu i jogurt.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike