Novosti
DUGOVANJA BLOKIRANIH GRAĐANA

Teleoperatori i banke: O otpisu kad stigne službena odluka Vlade
Objavljeno 24. ožujka, 2018.

Javnosti još nije službeno predstavljen prijedlog mjera za rješavanje problema blokiranih građana, no prema neslužbenim najavama u pripremi su najmanje tri mjere. Riječ je o tzv. ubrzanom osobnom stečaju za one koji duguju do 20 tisuća kuna, a blokirani su više od tri godine. Takvih je u Hrvatskoj, prema objavljenim podatcima, nešto više od 80 tisuća. Stečajeve bi po službenoj dužnosti pokretala Fina, a za njih postoje dva modela, jedan za one bez imovine i drugi za dužnike s imovinom. U paketu mjera mogao bi se naći i jednokratni otpis dugova građana prema državi i jedinicama lokalne samouprave. Također, država planira dogovoriti da dugove otpisuju i banke, telekomunikacijske i komunalne tvrtke. Zauzvrat, njima će Vlada ponuditi porezne olakšice, kako je najavio ministar financija Zdravko Marić. Naime, najviše blokiranih građana duguje financijskim institucijama, uključujući i kartične kuće. Prema cijelom financijskom sektoru, riječ je o dugu od 22 milijuna kuna, a to čini polovinu ukupnih dugova građana prema vjerovnicima. Hrvatski građani “masovno” su dužni i telekomunikacijskim tvrtkama i taj je primjerice dug na razini 1,2 milijuna kuna.

Zanimalo nas je kako vjerovnici reagiraju na taj prijedlog, no dobili smo samo suzdržane odgovore “dok set mjera ne bude službeno predstavljen”, iako izražavaju spremnost za dijalog.

- Nismo primili službene informacije o spomenutom prijedlogu. Korisnike na vrijeme obavještavamo o dugovanjima te na taj način radimo prevenciju akumuliranja troškova. Također se trudimo izaći u susret našim korisnicima te u izravnom kontaktu s njima pronalazimo načine odnosno predlažemo prihvatljive modele podmirenja dugovanja - ističu u Vipnetu.

I Hrvatski telekom spreman je sudjelovati u razgovorima o društveno važnim pitanjima. “Međutim, u ovom trenutku ne možemo davati detaljnije komentare s obzirom na to da nismo upoznati s konkretnim mjerama i kriterijima vezanim uz prijedlog Vlade”, ističu u HT-u.

U Addiko banci također su bez komentara, ali kažu da će “razmotriti sve opcije.”

U Erste banci o toj temi podsjećaju na dio intervjua koji je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave te banke, dao domaćem tisku, upravo glede evidentiranog problema blokiranih građana.

- Problem blokiranih postoji i na njemu svi trebaju raditi. Ovdje ne postoji jedinstveno rješenje za sve, no čini mi se da se upravo ide u tom smjeru. Treba pogledati strukturu klijenata, kome i kako pomoći. Ako je čovjek došao u probleme, izgubio posao, treba mu pomoći da izađe iz te situacije. Imate velik broj blokada relativno malih iznosa, tu treba pomoći. Mi smo se uključili u traženje rješenja preko Hrvatske udruge banaka. Velika većina klijenata u Hrvatskoj je uredna, ne vidim neku razliku o tom pitanju između Austrije (gdje je sjedište Erste grupe, nap. a.) i Hrvatske, no činjenica je da u Austriji (i okruženju) nema tolikog broja blokiranih - rekao je Schoefboeck te dodao kako je siguran da se problem može ublažiti: “Svi trebaju na njemu konstruktivno poraditi, a država ima ključnu ulogu.” D.Kuštro

42

milijuna kuna iznosi ukupan dug građana prema vjerovnicima s krajem prošle godine

1,2

milijuna kuna građani duguju telekomunikacijskim tvrtkama

Možda ste propustili...