Ekonomija
MARIO TURALIJA  ČLAN UPRAVE HAMAG-BICRO-A

Pred slavonskim poduzetnicima je mnoštvo natječaja i izvora financija
Objavljeno 24. ožujka, 2018.

U povodu jučerašnje informativne radionice Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održane u Đakovu, gdje su poduzetnicima predstavljene mogućnosti dodjele bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata, razgovarali smo s Mariom Turalijom, članom Uprave HAMAG-BICRO-a.

Podsjetimo, Turalija je imenovan članom Uprave HAMAG-BICRO-a u rujnu 2017. godine, gdje je došao s mjesta zamjenika ministra u prijašnjem Ministarstvu poduzetništva i obrta. Svojim dolaskom u HAMAG-BICRO, Turalija se ustrajno zalaže za bolju dostupnost informacija i umreženost poduzetnika iz Slavonije. Tako su u proteklih šest mjeseci u Slavoniji organizirane informativne radionice u Kutini, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Osijeku.

Uočljiv je Vaš snažan angažman za slavonske poduzetnike. Koji je cilj informativnih radionica HAMAG-BICRO-a koje organizirate u Slavoniji?

- Cilj je informativnih radionica u Slavoniji približiti mogućnosti financiranja iz EU fondova slavonskim poduzetnicima i potaknuti ih na pripremu projektnih prijava kako bi razvili svoje poslovanje i ostvarili poslovne ideje.

Kakva su vaša dosadašnja iskustva s odazivom poduzetnika iz Slavonije na javne pozive?

- Mislim da je najveći problem slavonskih poduzetnika neinformiranost po pitanju natječaja i izvora financiranja u Hrvatskoj. Zato je HAMAG-BICRO učestalo prisutan u Slavoniji kako bismo poduzetnicima na licu mjesta pružili relevantne informacije.

Spriječiti iseljavanje

Kakvi su trenutačno rezultati prema iskorištenju nepovratnih sredstava u Slavoniji?

- Ukupna vrijednost projekata ugovorenih u Slavoniji iznosi 597.564.926,62 kuna. Pritom je najviše zastupljena Osječko-baranjska županija, s ugovorenim nepovratnim sredstvima koja iznose nešto više od 205 milijuna kuna. Potom slijedi Vukovarsko-srijemska županija sa 124,6 milijuna kuna vrijednosti projekata, Brodsko-posavska županija sa 104,5 milijuna kuna, Virovitičko-srijemska s 84,1 milijun kuna te Požeško-slavonska županija sa 79,3 milijuna kuna. Od 1716 projekata koji su trenutačno u provedbi, njih čak 20 % dolazi iz Slavonije, što je svakako dobar pokazatelj da se stvari pokreću nabolje.

Što sve HAMAG-BICRO poduzima za slavonske poduzetnike?

- U skladu s modelom Projekta Slavonija Vlade Republike Hrvatske, HAMAG-BICRO osnažuje rast poduzetništva u Slavoniji kako bi se naši poduzetnici zaduživali po jednako povoljnim uvjetima kao i poduzetnici u Europskoj uniji, ako ne i povoljnijim, s obzirom na kreditni rejting. Poanta priče je da povećamo brojčano stanje poduzetnika iz Slavonije kako bismo generirali veću dodanu vrijednost. Cilj nam je da BDP u Slavoniji naraste, kroz nepovratna sredstva i jeftine izvore financiranja, kako bi zaposlenici u realnom sektoru dobili veće plaće, čime bismo automatski spriječili iseljavanje ljudi iz Slavonije, negativan trend kojem svjedočimo ovih dana. Intencija nam je utjecati na prihodovni i tehnološki rast poduzetnika, kako bi bili što konkurentniji u odnosu na ostale poduzetnike u okruženju. Ove godine objavit ćemo pet natječaja u sustavu vrednovanja i obaviti provedbu projekata za sve natječaje za dostavu projektnih prijava koje raspiše Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Također, moram istaknuti projekt B Light kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska – Hrvatska. Projekt provodi HAMAG-BICRO u suradnji s regionalnim odnosnom županijskim razvojnim agencijama. Za B Light projekt prijaviti se mogu minimalno dva, a maksimalno četiri mala ili srednja poduzetnika. Jedan mora biti registriran na području Mađarske, dok drugi mora biti registriran u Hrvatskoj. B Light je program bespovratnih potpora, a maksimalni udjel ukupno prihvatljivog troška je 75 %. Ukupna vrijednost dostupna poduzetnicima iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 7,6 milijuna eura. U tijeku je prvi krug natječaja u kojem je odabrano 20 prijava, od kojih će deset biti financirano s 2,55 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Odaziv na ovaj program iznad svih je očekivanja i zaista smo se našli pred velikim izazovom pri odlučivanju koga financirati. Drugi krug natječaja započet će 3. travnja, a završetak se očekuje tijekom 2018. godine. U drugom krugu na raspolaganju će biti 3,05 milijuna eura. U trećem i zadnjem krugu natječaja koji će se odvijati tijekom 2019. godine, bit će dostupno 2,05 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Zanimljivo je istaknuti kako je najviše prijava za ovaj program pristiglo iz Osječko-baranjske županije, iza nje slijedi Međimurska županija i potom Virovitičko-podravska županija. Od ukupnog broja zaprimljenih prijava, 74 % odnosi se na prerađivaču industriju i ICT.

Novi natječaji

Koje su planirane aktivnosti HAMAG-BICRO-a za iduće razdoblje?

- U veljači je otvoren poziv Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-a, sa zaprimanjem prijava počinjemo od 3. travnja. U ožujku se očekuje raspisivanje natječaja Znakovi kvalitete – vaučeri i Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom. U travnju slijedi poziv Certifikacijom proizvoda do tržišta, a u lipnju pozivi Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-ova putem IKT-a - Faza II, Unapređenje poslovanja mikro MSP-ova uvođenjem IKT-a – vaučeri te Internacionalizacija poslovanja MSP-ova Faza II (lipanj). Konačno, za prosinac je najavljen natječaj Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI) - Faza 2. Nastavit ćemo s informativnim radionicama, a nakon što natječaji budu provedeni, radit ćemo radionice zatvorenog tipa za poduzetnike koji su dobili ugovore, kako bismo im pomogli otkloniti sve potencijalne probleme koji se mogu dogoditi prilikom provedbe projekta.

Za kraj, imate li kakvu poruku za slavonske poduzetnike?

- Ovim putem apeliram na slavonske poduzetnike neka redovito prate internetske stranice HAMAG-BICRO-a na www.hamagbicro.hr, kao i stranicu www.strukturnifondovi.hr, gdje su istaknuti trenutačno otvoreni natječaji i plan objave javnih poziva na koje se mogu prijaviti te iznosi bespovratnih sredstava koja su im na raspolaganju. Isto tako, neka prate i internetske stranice Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, i neka koriste proizvode i pogodnosti kao što je Zakon o poticanju ulaganja. Na raspolaganju su im i de minimis potpore koje nude županije i gradovi poput, primjerice subvencije kamatne stope. Na raspolaganju im je mnoštvo izvora financiranja, samo moraju biti informirani, prisutni i uporni.

Zdenka RUPČIĆ

PRIPREMAJU SE PROGRAMI ZA POLJOPRIVREDU I ISTRAŽIVANJE, RAZVOJ I INOVACIJE

Što je s poljoprivrednicima?

- Pripremaju se veliki projekti za pomoć u poljoprivredi. HAMAG-BICRO priprema male i mikrokredite za poljoprivrednike s vrlo povoljnom kamatnom stopom od 0,10 % do 1,5 % s otplatom do deset godina. Također, pripremaju se jamstva za poljoprivrednike koja će imati za cilj subvencioniranje kamate i garantiranje za 80 % glavnice kredita, čime bi se trebao potaknuti dotok svježeg kapitala našim poljoprivrednicima. Isto tako, u planu nam je osnažiti mikropoljoprivrednike kako bi ostvarili svoje ideje koje trenutačno nisu ostvarive, jer ih komercijalne banke ne žele pratiti, a ako ih i prate, čine to s velikim kamatnim postotcima.

Postoje li neki izvori financiranja koji su na raspolaganju za poduzetnike koji su bave razvojem inovacija?

- Do sad je u okviru Javnog poziva Inovacije novoosnovanih MSP-a ugovoreno ukupno 62 projekta sa 66,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava te 39 projekata u okviru Javnog poziva Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja sa 373,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Sa zadovoljstvom mogu najaviti raspisivanje novog programa Inovacijski vaučeri ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna. Tu su još i GS Integrator ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna, kao i Inovacije u područjima S3 ukupne vrijednosti 631 milijuna kuna. Biti će objavljen i natječaj za Fazu II u okviru poziva za Inovacije novoosnovanih MSP-a ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna te natječaj za Razvoj novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja Faza II ukupne vrijednosti 548 milijuna kuna. Na kraju, tu su i programi Eureka/Eurostars ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna. To je ukupno 1,5 milijarda kuna predviđena za istraživanje, razvoj i inovacije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike