Sport
SAD I BRATKO ZNA TKO SMO

Bugari kopirali Kohortin grb!
Objavljeno 23. ožujka, 2018.
Kohortaše je krađa grba dobro nasmijala, od bugarskog nogometnog kluba ne traže odštetu, nego samo - cugu

Članovi navijačke udruge Kohorta, koja prati nogometaše Osijeka, ove godine obilježit će 30 godina postojanja. Proteklih godina osim po navijanju na istočnoj tribini Gradskog vrta prepoznatljivi su i po lijepim grafitima kojima oslikavaju zidove u svim dijelovima grada, kao i općenito po grafičkim rješenjima i vizualnom identitetu, a po tome su očito postali prepoznatljivi i izvan granica Hrvatske.

“Now you now who whe are” bio je transparent koji je Kohorta izvjesila neposredno prije utakmice s PSV-om prošlog ljeta. A da sada znaju tko smo, dokazali su i u Bugarskoj. Jednom se, naime, nižerazrednom bugarskom klubu, čini se, prilično svidio jedan od grbova koji simboliziraju Kohortu pa ga je odlučio preuzeti kao službeni klupski grb. Riječ je o nogometnom klubu Kalkas iz Pernika, grada s otprilike 120 tisuća stanovnika 30-ak kilometara jugozapadno od Sofije. Na svojoj klupskoj Facebook stranici osim velikog slova K, u čijoj su pozadini bijela i plava boja, klub ima još jedan vrlo sličan grb, u kojem su korištene crvena, bijela i plava boja, a u čijoj je sredini također veliko slovo K. Dečki iz Kohorte, koji su inače specijalizirani za stvaranje vizuala, tvrde kako je grb doslovce ukraden, jer prepoznaju iznimno loš fotoshop, kojim su na Kohortin grb samo stavili ime kluba i grada iz kojeg dolaze.

Inače, razgovarajući jučer s nekolicinom dečki iz Kohorte, taj čin bugarskog nogometnog kluba ne doživljavaju krađom. Sve ih je, naime, to dobro nasmijalo! Premda je bilo i takvih prijedloga na društvenim mrežama, u Kalkasu ne moraju strahovati da će ih iz Osijeka stići tužba za povredu autorskih prava.

- Više to doživljavamo dobrom zezancijom, ali i priznanjem nama u Kohorti, a posebno autorima koji su sada već prije dosta godina, kada se osnivala Udruga Kohorta, izradili taj grb. Očito im se svidio naš grb i odlučili su ga preuzeti. Jedino što su nam Bugari dužni jest - cuga! To će biti dovoljno za podmirenje autorskih prava - rekao nam je jedan od članova Kohorte, koja će se sljedećih tjedana aktivnije uključiti u kampanju obilježavanja 30 godina od osnutka osječke navijačke skupine.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike