Crna kronika
POŽAR KUĆE U MAĐARSKOJ RETFALI

Polijevanje drva benzinom umalo kobno za ukućane
Objavljeno 23. ožujka, 2018.
Svih pet mladih osoba uspjelo je, srećom, na vrijeme istrčati iz kuće

Vatrogasna intervencija u mirnoj Kopačevskoj ulici, u tzv. mađarskoj Retfali u Osijeku, uznemirila je tamošnje stanovnike. Vatra je u srijedu, oko 20 sati, zapalila laminat u prostoriji gdje se nalazila peć na drva te laminat u hodniku. U trenutku izbijanja požara u kući je bilo pet mladih osoba, 20-godišnja djevojka i četvero djece. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

Kako doznajemo, s obzirom na to da je bilo hladno, jedan od maloljetnika pokušao je upaliti peć, i to na izuzetno opasan način, polijevanjem drva benzinom! U trenutku kada je htio potpaliti peć, vatra se nekontrolirano proširila pa je goruće drvo palo na laminatni pod i zapalilo ga. Mladić je pokušao iznijeti goruće drvo iz kuće, no ono mu je ispalo u hodniku, gdje je nastavilo gorjeti. Svih petero ukućana uspjelo je na vrijeme izići iz kuće.

- Informaciju o požaru kuće Operativno dežurstvo JPVP Grada Osijeka dobilo je u 20 sati. Na intervenciju su upućena dva vatrogasna vozila i devet vatrogasaca, a na putu prema mjestu intervencije dobili smo informaciju da je o požaru obaviješten i HEP te policija. Do Kopačevske ulice stigli smo za devet minuta i ispred kuće zatekli smo svih petero neozlijeđenih ukućana - doznajemo od Pere Čemana, zapovjednika JPVP-a Osijek.

Vatrogasci su brzo uspjeli ugasiti požar, nakon čega su sve prostorije pregledali termokamerom, koristeći izolacijske aparate. Vatra je u prostoriji gdje se nalazi peć i u hodniku oštetila laminat, a nagorena su i ulazna vrata. Zadimljena je i unutarnja fasada te otopljena jedna utičnica u hodniku. Visina šteta doznat će se nakon završetka očevida.

Pukom srećom, u tom požaru nije bilo ozlijeđenih, no potpaljivanje drva s pomoću benzina već je prouzročilo tragedije u Osječko-baranjskoj županiji. U studenom 2016. godine, u Petrijevcima, nastradala je mlada obitelj. Kako nije mogla upaliti drva u peći, mlada 25-godišnja majka uzela je kanistar i usula benzin u čep. Polila je benzinom drva, no zapalile su se benzinske bare koje su u sekundi zapalile i benzin u kanistru. Vatra je zahvatila 25-godišnjakinju i dvoje djece, sedmogodišnjaka i četverogodišnjaka. Treći sin u dobi od pet godina nije bio ozlijeđen u požaru. Vatra je uništila prizemlje s dnevnom sobom, kuhinjom i blagovaonicom. Nakon pružene liječničke pomoći u KBC-u Osijek, djeca su zbog težine opeklina prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu. Nažalost, šest mjeseci nakon požara, sedmogodišnjak je preminuo u zagrebačkoj bolnici.

Milan BUGARIĆ
ZAPALJIVI EKSPLOZIVNI OBLAK

Vatrogasci još jednom mole sve građane koji se griju pećima na kruta goriva da drva ne potpaljuju benzinom. “Kao kod svih zapaljivih tekućina, i benzin hlapi na sobnoj temperaturi. Njegovim prolijevanjem stvaraju se zapaljive pare pa tekućina naglo reagira i nastane zapaljivi eksplozivni oblak”, kaže zapovjednik osječkog JPVP-a, dodajući da plameni oblak može zahvatiti osobu koja se nalazi u blizini. Mnogi i dalje, unatoč tragičnim požarima u susjedstvu, “poškropavaju” drva benzinom, misleći da se to njima ne može dogoditi.

AKO PALITE DRVA BENZINOM, SJETITE SE OVE TRAGEDIJE

Paljenje drva s pomoću benzina dovelo je 2011. do nezapamćene tragedije u Velikom Pašijanu kod Garešnice. U požaru kuće poginulo je dvoje djece, dvogodišnja djevojčica i njezin brat u dobi od samo mjesec dana. Njihova 20-godišnja majka opečena je u požaru, ali je uspjela preživjeti. Do izbijanja vatre došlo je nakon što je 20-godišnjakinja benzinom polila drva i pokušala ih zapaliti. U sekundi stvorena buktinja mladoj je majci zahvatila kosu i odjeću. Žena je, zovući u pomoć, uspjela istrčati iz kuće. Nekoliko je osoba potom pokušalo ući u kuću, no vatra, koja se vrlo brzo rasplamsala, nije im to omogućila. Nemoćno su gledali u buktinju, koja je brzo zahvatila krovište. Vatrogasci nisu mogli mnogo napraviti. Ubrzo su pronašli izgorena tijela dvoje djece...

apel

BENZINOM NE PALITE PEĆ NA DRVA

Možda ste propustili...

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike