Novosti
POPLAVE: STANOVNIŠTVU POMAŽE 200-TINJAK ČLANOVA HCK-A

U čamcima danima donose
pitku vodu, hranu i lijekove
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Na kritičnim točkama Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije već deset dana tamošnjem stanovništvu pogođenom poplavom danonoćno pomaže 200-tinjak članova Hrvatskog Crvenog križa, među kojima su i trojica Osječana – Adam Šoltić, Zvonimir Grizelj i Andrija Matić. Smješteni su na području Lekenika, a izoliranom stanovništvu u Starom Brodu, Brkiševini i Žažini do kasno u noć dostavljaju hranu, vodu i prema potrebi lijekove.

- Riječ je o mahom starijem stanovništvu koje redovito troši neku od propisanih terapija i kad kažu što im treba, taj lijek im se uruči. Kako je ovo stanovništvo već četiri godine u isto vrijeme poplavljeno, već su si pripremili namirnice, a mi im dostavljamo vodu, budući da ondje pitke vode nema. Također, mlijeko i kruh jer im treba svježe – ispričala nam je u četvrtak Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa, dodajući da su se godinama između stanovnika i spašavatelja razvila prijateljstva, a nerijetko im osim pomoći u hrani i vodi članovi HCK-a pružaju i psihosocijalnu potporu. Zorić kaže da rado s njima popiju kavu, a zahvalni stanovnici nerijetko ih zovu da nešto i pojedu i ugriju se.

Najkritičnija je situacija na jasenovačkom području, no članovi i volonteri HCK-a, posebno obučeni za rad u otežanim uvjetima u vodi, ne posustaju. Osim što voze čamce, kaže Zorić, nerijetko u vodu silaze do grla, a hladno vrijeme dodatno im otežava posao. Ni jedan član spasilačke ekipe nije stariji od 40 godina, a među njima i jedna je žena.

- Kad navečer kasno završe s poslom, samo nakratko se odmore i sutra sve ispočetka. Uglavnom se uspiju čuti sa svojom obitelji, iako je na ovim područjima gdje borave signal uglavnom slab. Srećom, vodostaj lagano pada pa se nadamo da će se uskoro smiriti situacija i da će se “crvenokrižaši” iz svih dijelova Hrvatske uskoro vratiti kući – kaže Zorić. M.Mihelić

Orahovački HGSS-ovci u Mlaki

Spašavatelji HGSS-a već danima pomažu stanovnicima na području sela Mlaka smještenog desetak kilometara istočno od Jasenovca, na poplavnom području Lonjskog polja. Na terenu je šest timova među kojima i članovi iz Orahovice. Prema riječima Ivice Kašube, pročelnika stanice Orahovica, uvjeti na terenu jako su teški zbog ekstremne hladnoće, kiše i snijega. Desetak orahovačkih spašavatelja, zajedno s još 40-ak članova Gorske službe, neumorno radi 24 sata dnevno kako bi tamošnjim stanovnicima dostavili hranu, kao i pijesak za nasipe. V.G.

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu