Novosti
ISTRAŽIVANJE IPSOSA ZA VLADU

Protiv Konvencije tek svaki peti Hrvat
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Vezani članci

ISTANBULSKA KONVENCIJA OTIŠLA U SABOR

Plenković: Osnažit ćemo borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji

O KONVENCIJI KRAJNJE NEFORMALNO

Pitanje odnosa spola i roda nije nogometna utakmica

Iako je Istanbulska konvencija već danima glavna tema u većini medija, tek svaki osmi ispitanik u najnovijem telefonskom istraživanju agencije Ipsos, provedenom za Vladu RH, kaže kako o njoj zna jako puno te da se o njoj posebno informirao (što je samo 12,2 posto). Gotovo polovina ispitanih građana, njih 48,6 posto, zna osnovne informacije i pratila je temu u medijima. Za Konvenciju je čulo, ali ne zna detalje 35,8 posto ispitanika, dok samo 3,3 posto njih nije do sada čulo za nju, tj. ne zna o čemu je riječ.

Zanimljivo je, s obzirom na temu Konvencije, da su o njoj muškarci nešto više informirani od žena (14 posto prema 11), a mladi do 29 i oni do 44 godine to baš i nisu. Na pitanja “Koje je vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?” 31,9 posto ispitanika odgovorilo je da podržava Konvenciju i njezino izglasavanje u cijelosti, dok ju 34,1 posto njih uglavnom podržava. Ukupno Konvenciju podržava 66 posto ispitanika. S druge strane, 12,4 posto ispitanika odgovorilo je da ju uopće ne podržava, a 10,4 posto da je uglavnom ne podržava – što je ukupno 22,8 posto ispitanika protiv Konvencije. Da ne zna odgovorilo je njih 11,1 posto.

Gledano po strukturi biračkog tijela, 59 posto birača HDZ-a podržava Konvenciju, kao i 70 posto birača Mosta i Živog zida te čak 90 posto birača SDP-a. Da je nasilje nad ženama velik problem u Hrvatskoj izjasnilo se 86 posto ispitanika, a 61 posto njih ne slaže se da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijeniti obiteljske vrijednosti. Sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji ne slaže se 68 posto ispitanika.

Agencija Ipsos provela je istraživanje telefonskim putem (CATI) na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina Hrvatske od 19. do 20. ožujka. I.Bošnjak

86

posto ispitanika nasilje nad ženama smatra velikim problemom u Hrvatskoj

Možda ste propustili...