Osijek
PRVA SJEDNICA GSV-a

Za poduzetništvo 5,6 milijuna kuna
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Dožupan Petar Lagator preuzeo je jednogodišnje predsjedanje Gospodarsko-socijalnim vijećem Osječko-baranjske županije. Partnersko je to vijeće u kojemu predstavnici poduzetnika, sindikata i lokalne samouprave razmatraju stanje u županiji, koje je u interesu svih triju strana.

To je prva sjednica u ovoj godini (pa i u mandatu nove županijske vlasti), stoga je sindikalist Marko Brekalo prepustio, po isteku svoga mandata, predsjedanje predstavniku županije. Na dnevnom rasporedu te 9. sjednice bila je i tema o kretanju nezaposlenosti. Ivan Ravlić, v. d. predstojnika osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izvijestio je kako je tijekom prošle godine prosječna nezaposlenost bila na razini 23.450 nezaposlenih, a da ovo kretanje i dalje ima karakter sezonalnosti. Drugim riječima, u veljači je najviše nezaposlenih, a ljeti je taj broj najmanji zbog odlaska približno 3000 ljudi na poslove u turizmu na Jadran. Izvijestio je kako je 2357 poslodavaca prošle godine oglasilo nešto više od 16 tisuća slobodnih radnih mjesta te da je približno 4400 nezaposlenih prošlo kroz mjere aktivne politike zapošljavanja.

Navedene su potom i mjere koje poduzima Osječko-baranjska županija o pitanju poticanja poduzetništva. Ivana Katavić-Milardović, v. d. pročelnika županijskog ureda za gospodarstvo, izvijestila je o mjerama vrijednim četiri milijuna kuna, kojima je poduzetnicima omogućeno ishođenje povoljnijih financijskih izvora pomoglo u sajamskim nastupima i poticalo inovatorstvo. Za ovu su godinu ta sredstva uvećana na 5,6 miljuna kuna.

Nastavno, članovi GSV-a podijelili su informacije o dolasku u Osijek tvrtke Ericsson Nikola Tesla i razvijanju njihova novog razvojno-istraživačkog centra. D.Ku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike