Regija
GODIŠNJICA SENZACIONALNOG OTKRIĆA U VINKOVCIMA

Prije šest godina pronađeno neprocjenjivo antičko srebro
Objavljeno 23. ožujka, 2018.
Prije povratka u Vinkovce sagradit će se prostor za pohranu i izlaganje

VINKOVCI - Kada se 23. ožujka 2012. negdje oko podneva Vinkovcima proširila priča o velikom i vrijednom arheološkom nalazu na gradilištu proširenja trgovačkog centra u Dugoj ulici 26, a posebice kada su gradilište ogradili i postavili interventne policajce koji nisu dopuštali pristup, bilo je jasno kako je riječ o nečem nesvakidašnjem čak i za Vinkovce, gdje svako kopanje dublje od metra donosi važne artefakte. Nije ni čudno, jer Vinkovci su najstarije europsko naselje s kontinuitetom življenja na jednom mjestu duljem od 8200 godina.

Veliki pladanj

Prije točno šest godina prilikom arheoloških istražnih radova pronađena je ostava rimskodobnog srebrnog posuđa i prema ocjeni stručnjaka riječ je o jednom od najvažnijih nalaza u kasnoantičkoj arheologiji u novom tisućljeću, a to potvrđuju i preliminarne analize. Važnost tog nalaza je što je ostava kasnoantičkog srebra ovoga tipa posljednji put pronađena prije bar 50 godina, a to je ono čuveno Seusovo blago.

- Ostava se sastoji od 46 predmeta, od kojih je 45 srebrnih i jedna neukrašena gema, umetak za prsten od poludragog kamena oniksa. Sastavom je slična ostavama istog vremena, a to je 4. stoljeće, i po težini srebra je na četvrtom, a po količini predmeta na drugom mjestu. Kao i ostale ostave, sadrži predmete koji se mogu podijeliti na predmete za posluživanje i jedenje hrane i pića, toaletni pribor i predmete koji se koriste za stolom poput srebrnog nosača za svjetiljku. Preliminarna istraživanja pokazala su neke jedinstvene osobine koje do sada nisu pronađene ni na jednom drugom srebrnom predmetu, a neke su čak i prvi fizički dokaz nečega što se samo spominje u izvorima. Tu je i pladanj s prikazom pastira i zgrade, koji je, sa 70 centimetara promjera i gotovo šest kilograma mase, jedan od najvećih svog tipa i jedino Seusovo blago ima veće i teže pladnjeve, a i za sada postoji samo jedan pladanj s ovako detaljnim prikazom zgrade, i to iz Cezene, koji je najvjerojatnije izrađen u Akvileji – kaže arheolog i kustos vinkovačkog Gradskog muzeja Hrvoje Vulić, koji je od prvog dana pronalaska antičkog blaga usključen o rad oko zbirke.

Zagreb i Mainz

Vulić podsjeća kako je samo nekoliko dana nakon što je blago pronađeno i kratko predstavljeno javnosti u vinkovačkom muzeju, uz do tada neviđene mjere osiguranja uz duge cijevi, kompletna zbirka uz osiguranje otpremljena u Zagreb na dugotrajan i mukotrpan proces konzervacije i restauracije. Voditelj konzervacije je Damir Doračić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, jedan od najboljih konzervatora u široj regiji i jedini čovjek u Hrvatskoj s referencama za obavljanje ovog iznimno složenog zadatka. Dio iz antičke zbirke konzervira se i preparira u Mainzu, gdje je također znameniti konzervatorski institut, ali i tamošnje radove nadgleda Doračić i godišnje nekoliko puta odlazi u Mainz. Njemu je to posao života i prvi ovakav projekt, a kako je rekao, vjerojatno i jedini.

Prije konzervacije moraju se obaviti brojne analize koje nije moguće napraviti nakon konzervacije i jako je važno, ističe Vulić, da konzervatorske i preparatorske radove na jednom predmetu radi jedan stručnjak i da se primjenjuje jedinstvena metoda, a budući da su sve to precizni i strpljivi ručni radovi, završetak kompletne zbirke bit će za desetak godina. Monografiju o vinkovačkom antičkom srebru ne možemo očekivati prije 10 ili 15 godina, uvjeren je Vulić.

Dvaput promašeno

- Antičko će se srebro sigurno vratiti u Vinkovce, ali do tada moramo izgraditi prostor za pohranu i izlaganje jer trenutno takvog prostora u našem gradu nema. Naša zgrada je lijepa i velika, ali tu nema ni sigurnosnih, ni tehničkih, niti mikroklimatskih uvjeta, a sve to moramo osigurati kako bismo mogli čuvati i izlagati ovako vrijednu zbirku. U planu je gradnja objekta pokraj buduće knjižnice gdje je nekada bio Hrvatski dom. Tako će biti omogućeno ne samo predstavljanje srebra nego i brojnih drugih bogatstava našeg muzeja koje trenutno nije moguće izložiti zbog nedostatka prostora – kaže Hrvoje Vulić, dodajući kako se Gradski muzej Vinkovci brine za područje od 1022 četvorna kilometra, a svakako su najvažniji lokalitet upravo Vinkovci, gdje je dokazan kontinuitet života od 6. tisućljeća prije Krista. Djelovanjem Muzeja od osnutka 1946. prikupljena je golema količina građe koja skriva mnoge priče, od kojih je srebro samo jedna, iako jedna od najvažnijih, ali i dalje jedna od mnogih. Znajući da su svi gradovi u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobili nove ili obnovljene muzejske zgrade, vinkovački muzealci nadaju se da su sada oni na redu.

Kao fascinantnu činjenicu Vulić navodi da je antičko srebro iz Duge 26 u dva navrata gotovo bilo pronađeno, i to prvi put 1977.-1978. tijekom građenja bivše robne kuće na tom mjestu, kada ga je istraživanje promašilo za manje od dva metra, a drugi put kada je iskopan odvodni šaht koji se nalazi metar od ostave.

Miroslav FLEGO
TANTALOVA ZDJELA - NAJZNAČAJNIJI NALAZ

Najznačajnija posuda u ostavi i jedan od najznačajnijih kasnoantičkih predmeta ikada pronađenih svakako je Tantalova zdjela. Kada je pronađena, bilo je jasno vidljivo da je u sebi sadržavala srebrnu statuu, no tek je radiogram otkrio i potvrdio neke posebnosti poput perforiranog dna, na kojemu je graviran natpis koji možemo jedino pročitati kao “Načinio Antonin u Akvileji”. Riječ je o prvom spomenu Akvileje, grada u sjevernoj Italiji, kao mjestu gdje se izrađivalo srebrno posuđe, ali i prvi put da je ime majstora gravirano umjesto da je urezano, kao što je to u pravilu slučaj. Pažljivim analiziranjem unutrašnjosti zdjele zaključili smo da se ustvari radi o figuri Tantala, a koristila se za zabavljanje gostiju tadašnje rimske elite i to je prva pronađena antička posuda koja radi na principu sifona. Tek s pomoću radiografije, snimke industrijskim rendgenom, može se jasnije vidjeti bogato ukrašena unutrašnjost zdjele koja se skriva pod slojem nečistoće - kaže Hrvoje Vulić.

U suradnji s British Museumom, izrađene su dvije replike, rekonstrukcije Tantalove zdjele, od kojih je jedna od prije nekoliko dana u Vinkovcima, a druga je ostala u British Museumu.

Završetak restauracije i konzervacije kompletne zbirke očekuje se za desetak godina

46

predmeta nađeno je u ostavi, od kojih je 45 srebrnih i jedna neukrašena gema

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana