Gastro
RECEPT

Uskršnja gnijezda
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Sastojci:

210 g brašna

1/2 žličice praška za pecivo

na vrh noža sode bikarbone

1/2 žličice soli

100 g maslaca

200 g šećera

60 g kiselog vrhnja

180 ml mlijeka

1 žličica ekstrakta vanilije

korica i sok jednog limuna

2 bjelanjka

70 g bijele čokolade

20 g maslaca

70 g krem sira

100 ml slatkog vrhnja

2 žlice šećera u prahu

Milka mini čokoladna jaja

strugotine čokolade

Priprema:

Ako koristite kalup za muffine, pripremite papirnate košarice. Ako koristite takav kalup, kako piše za cupcake, onda ih namastite. Pećnicu zagrijte na 170 °C. U jednu veliku posudu izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugu posudu pjenasto izmiješajte omekšani maslac i šećer, zatim dodajte kiselo vrhnje, mlijeko, ekstrakt vanilije, koricu i limunov sok. Mokre sastojke dodajte suhim i izradite mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Bjelanjke izradite mikserom dok se ne formiraju meki vrhovi. Bjelanjke pažljivo spatulom umiješajte u prethodnu smjesu, pazeći da ne izbijete zrak iz njih. Kružite spatulom i podižite smjesu odozdo pa presijecite kroz sredinu. Nikako ne stišćite bjelanjke jer ćete tako samo izbiti zrak iz njih, ali i prozračnost. Gotovom smjesom napunite kalup za muffine ili cupcakeove do 2/3 visine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta ili dok čačkalica ne iziđe čista. Muffine ostavite 10 minuta da se ohlade u kalupu, zatim ih izvadite na rešetku da se potpuno ohlade. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se ohladi. U posudi izmiješajte krem sir i maslac te izradite. Dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i izradite mikserom. Dodajte slatko vrhnje i mutite na najvećoj brzini do željene gustoće. Isto tako, probajte kremu i sami procijenite koliko ćete ju zasladiti. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu okruglog vrha ili bez vrha te ukrasite svoje muffine. Možete i žlicom kremu dodati u udubinu te vilicom napraviti uzorak.Oštricu noža postavite okomito na čokoladu za kuhanje i povlačite prema sebi. Tako ćete dobiti čokoladne strugotine koje ćete staviti na kremu. Ukrasite s jednim ili više mini čokoladnih jaja.

 

Recept i fotografije preuzeti su s bloga Cutie and pie autorice Kristine Bilić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike