Gastro
RECEPT

Šunka u tijestu
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Sastojci:

1 rolana šunka (oko 2 kg) - prokuhana 25 minuta

1 kg brašna

2 dl mlake vode

sol

paketić svježeg kvasca (staviti da se diže u 2 dl vode s 1 žličicom šećera)

2 jaja

Priprema:

Od brašna, vode, kvasca, 1 jaja i soli zamijesite tijesto za kruh i ostavite da se diže na toplom. Istresite tijesto iz posude i premijesite. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio valjkom i na njega položite posušenu šunku (naravno, treba skinuti mrežicu nakon kuhanja, kada se šunka ohladi). Potom razvaljajte drugi dio i lagano položite preko šunke kao poklopac. Spojite rukom rubove tijesta, prvo ih zalijepite, a potom ih vrtite da bi rub bio ljepši. Možete ostaviti komadiće tijesta pa od njih napraviti ukrase na tijestu (listiće, križ, grančicu...). Premažite razmućenim jajem cijelo tijesto i pecite na srednjoj razini pećnice oko 40 minuta (na 200 Celzijevih stupnjeva). Povremeno pogledajte tijekom pečenja, pa ako je temperatura visoka, smanjite je na 180. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi. Rezati tako da šunku poslužite zajedno s pečenim tijestom, odnosno to je sada prekrasan kruh.

Možda ste propustili...