Gastro
RECEPT

Pletenica s tri punjenja
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Tijesto:

220 ml mlijeka, 1 kockica svježeg kvasca, 80 g šećera, 500 g brašna, 80 g maslaca, 1/4 žlice soli, 1 jaje

Mak punjenje:

70 g mljevenog maka, 35 ml mlijeka, 10 g maslaca, 35 g šećera

Lješnjak-čokolada punjenje:

100 g lješnjaka, pola mljeveno, pola sitno nasjeckano, 40 g naribane čokolade za kuhanje, 1 žlica kakaa za kolače, 40 g šećera, malo cimeta, malo mlijeka

Malina-kokos punjenje:

90 g marmelade od malina, 40 g kokosovog brašna

Za premaz:

1 žumanjak, malo mlijeka, listići badema

Priprema:

U prethodno zagrijano mlako mlijeko dodajte šećer, jednu žlicu brašna od navedene mjere i izmrvite svježi kvasac. Poklopite i ostavite da kvasac nabubri. U međuvremenu brašnu sobne temperature dodajte maslac, sol i umućeno jaje. Sve dobro umijesite mikserom s nastavkom za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto. Posudu premažite uljem, stavite tijesto unutra i prekrijte čistom krpom. Ostavite ga na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Ako se tijesto ne diže, poslužite se malim trikom. Pećnicu zagrijte na 50 °C, isključite i stavite posudu s tijestom u pećnicu. Dok se tijesto diže, pripremite punjenja. Mlijeko, maslac i šećer zakuhati. Umiješati mak, skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi. Lješnjake samljeti i nasjeckati. Čokoladu naribati. Sve suhe sastojke dodati i postupno dodavati pomalo mlijeka. Tražimo konzistenciju namaza. Maremaladi od malina dodati brašno od kokosa. Marmeladu sam protisnula kroz sito. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljati nadošlo tijesto na veličinu 45 x 45 cm. Po širini izrezati tijesto na 3 komada po 15 cm. U sredinu svakog tijesta namazati punjenem, ostavivši lijevo, gore i dolje po 1 cm, a s desne strane po 2 cm praznog tijesta koje ćete premazati mješavinom žumanjka i mlijeka. Namazano tijesto zarolati slijeva nadesno i utisnuti. Krajeve tijesta također utisnite da punjenje ne iscuri. Ponovite radnju za ostala dva tijesta. U lim stavite papir za pečenje i prebacite sva tri tijesta i spojite ih na početku i spletite pletenicu. Kraj pletenice utisnite. Pletenicu premažite mješavinom žumanjka i mlijeka te pospite listićima badema. Pecite pletenicu u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C 30 minuta ili do zlatnosmeđe boje. Ostaviti da se malo ohladiti i tek onda rezati. Zeke koje vidite sa strane napravljeni su istim tijestom i sa po jednim punjenjem. Preslatki su, pogotovo ako razvaljate malo deblje tijesto. Zaista bih voljela reći da su moja ideja, no posudila sam ih od Slatke Mare iz Njemačke. Svakako svratite na njezin blog i guštajte.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike