Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Biskvit:
4 bjelanjka
4 žlice šećera
1 vrećica burbon vanilija
2 žlice brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 žlice pečenih mljevenih lješnjaka
Krema od vanilije:
320 g kiselog vrhnja
160 g vrhnja za šlag (važe se)
10 g želatina u prahu
3 žlice meda
50 g bijele čokolade
10 kapi ekstrata od vanilije
Fil od šumskog voća:
150 g smrznutog šumskog voća
200 ml vode
1 vrećica pudinga od jagoda
4 žlice šećera
1/4 žlice gustina
Muss od bijele čokolade:
200 g bijele čokolade
320 ml vrhnja za šlag
50 g šećera
Priprema:
Bjelanjke je potrebno izraditi u čvrsti snijeg, a onda postupno dodavati šećer i burbon vanilin šećer. U brašno pomiješajte prašak za pecivo i dodajte bjelanjcima, kao i lješnjake, umješajte sve pjenjačom. Na lim postavite masni papir na koji stavite obruč opsega 24 cm. Ulijte smijesu i rasporedite. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 min. Kada je pečeno neka se biskvit ohladi. Zatim odvojite masni papir od dna i prebacite zajedno s obručem sve na lim. Biskvit se ne odvaja od obruča da se ne skupi, tako će ostati u ravnini s filovima.
Prozračna vanilin krema:
Želatinu pomiješajte s tri žlice vode i ostavite da nabubri u lončiću. Za to vrijeme pomiješajte kiselo vrhnje, vrnje za šlag i ekstrat od vanilije izradite mikserom. Dodajte bijelu čokoladu koju ste predhodno istopili i prohladili, dodajte med te sve sjedinite. Lončić sa želatinom držite u zraku i miješajte iznad najmanje vatre dok se ne istopi. Tako će se želatina istopiti, a neće biti vruća. Želatinu polako dodavajte pripremljenoj smjesi i miksajte. Kremu rasporedite preko biskvita u kalupu. Stavite u frižider da se hladi dok pripremate fil od šumskog voća.
Fil od šumskog voća:
Vodu i šećer stavite kuhati. Za to vrijeme odmrznuto voće usitnite štapnim mikserom. U voće dodajte vode da dobijete sve zajedno 250 ml. Dodajte puding i gustin, sjedinite. U prokuhanu vodu dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati. Ostavite da se ohladi. Fil od voća premažite preko kreme. Stavite u frižider dok pripremate muss.
Muss od bijele čokolade:
Vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati na laganiju vatru, pomalo miješajte. Kada prokuha dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne istopi. Ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu malo izmiksajte. Rasporedite preko fila od voća. Ostavite tortu u frižideru da prenoći. Nožem tortu odvojite od obruča. Po površini torte prije služenja možete posipati zamrznuto voće i čokoladice.