Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Sastojci za dizano tijesto:
1 kg glatkog bijelog brašna, 100 ml ulja, 100 ml vode, 100 ml jogurta, 400 ml mlijeka, 1 i 1/2 kocka svježeg kvasca (60 g), 1/2 jušne žlice soli
Dodatni sastojci :
2-3 veća žumanjka + malo mlijeka, krupna morska sol, sjemenke lana, sezam, sol, (500 - 700 g) pileće hrenovke
Postupak:
U manjoj posudi zagrijte mlijeko sa šećerom. Dobro promiješajte te dodajte zdrobljeni kvasac i 2 jušne žlice brašna. Dobro promiješajte i ostavite sa strane da se diže. U dublju posudu dodajte prethodno prosijano brašno. Dodajte uzdignut kvasac i sve preostale navedene sastojke s time da ne dodajte odjedanput sve tekuće sastojke. Njih dodavajte po potrebi, ali imajte na umu da dodate sve sastojke koji su napisani, a opet dobijete mekano tijesto. Počnite mijesiti tijesto i po potrebi dodavajte tekućine - onoliko da dobijete mekano tijesto. Umiješano tijesto prebacite u dublju posudu, prekrijte kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto udvostruči. Premažite ga tankim slojem ulja kako se na vrhu tijesta ne bi napravila korica. Prebacite ga na radnu površinu, pobrašnite te od tijesta napravite nekoliko okruglica. Opet ih premažite tankim slojem ulja te ostavite da se smjesa udvostruči. Nakon toga svaku bulu tijesta razvaljajte u pravokutnik. Okomito nožem izrežite trakice srednje debljine. Svaku traku izrezanog tijesta omotavajte oko sirovih hrenovki. Slažite ih na masni papir za pečenje, prekrijte prozirnom folijom i još jednom ostavite da se tijesto udvostruči. Po želji unutrašnji dio tijesta koji ćete omotavati oko hrenovki možete premazati ajvarom, krem-sirom, kečapom i sl., ovisno što volite. Umjesto hrenovki možete upotrijebiti i polusušene kobasice i sl. Neposredno prije pečenja tijesto premažite smjesom žumanjka i mlijeka te po želji posipajte sjemenkama lana i sezama te krupnom morskom soli. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 C i pecite 30-ak minuta ili sve dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju.