Sport
DAVOR RUPNIK

Izazov Prve lige bio je jači od komfora koji sam imao u BSK-u
Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Otac trenera Cibalije Zdravko nosio je dres vinkovačkog Dinama

Novi trener Cibalije Davor Rupnik jučer je odradio prvi trening s nogometašima seniorske momčadi na pomoćnom travnjaku stadiona u Vinkovcima. Premda vrijeme nije išlo naruku, trening je odrađen maksimalno učinkovito od strane svih igrača. Nova metla drukčije, ponekad i bolje mete. Stoga, svim igračima svaki je trening kod novog trenera nova prigoda za dokazivanje. Oni koji su dosad bili standardni, moraju sačuvati svoj status, a oni koji su imali manju minutažu sada se mogu nametnuti.

Poveznice

Rupniku će Cibalia biti drugi klub koji će voditi u prvoligaškoj konkurenciji. Kratko vrijeme je radio i u matičnom Osijeku. No, trenersku prepoznatljivost stekao je u trećeligašu iz Bijelog Brda.

Rupnik je preuzeo Cibaliju u ne baš sjajnoj situaciji. Vinkovčani se bore za opstanak. No, usudili bismo se reći, trenutno stanje puno je bolje od onoga u kakvom je momčad preuzeo njegov prethodnik Mladen Bartolović prošle godine.

- Prije svega, vjerujem u sebe i svoj rad, a imam i maksimalno povjerenje u igrače koji su trenutno na raspolaganju. Da je drukčije, ne bih ni ulazio i preuzimao Cibaliju da nemam povjerenje - rekao je Rupnik, kojeg je privukao i izazov vođenja momčadi u Prvoli ligi.

- U Bijelom Brdu imao sam komfornu atmosferu, klub odlično posložen i vođen, ali izazov Prve lige i klub kao što je Cibalia su put kojim želim nastaviti. Živim od nogometa, dajem cijelog sebe u nogomet, sva 24 sata sam u nogometu i na raspolaganju svima i tako će biti i u Cibaliji.

Nije ovo prvi kontakt Rupnika s Cibalijom. Njegov osobno u ovakvoj ulozi je prvi, ali nije prvi iz njegove obitelji u vinkovačkom klubu. Dres Dinama nosio je njegov otac Zdravko.

Poveznica je što su brojni igrači koje je trenirao kasnije pronalazili put prema Vinkovcima.

- Moj otac, koliko znam, godinu je dana igrao za vinkovački Dinamo. Dosta je igrača koje sam trenirao, a kasnije su završavali u Cibaliji, a isto tako i u klubovima u kojima sam radio dolazili su igrači na posudbu iz Cibalije. Primjerice, iz Bijelog Brda je u Cibaliju došao Jakov Filipović, kasnije čak i reprezentativac Hrvatske. Upravo sam ga ja nagovorio da kasnije ode u Cibaliju jer mu je ona bila odlična odskočna daska i mjesto za afirmaciju. Vratar Mladen Matković zamalo je završio karijeru, prije nego je došao kod mene u Vukovar, a poslije opet stigao u Cibaliju. U Vukovaru je kod mene bio i Koledić, tako da ima dosta poveznica između mene i Cibalije.

Ali, ne tako čvrste kao odnedavno kada je preuzeo seniorsku momčad “nebesko-plavih”.

Prije prvog treninga Rupnik je pola sata proveo s igračima u svlačionici kako bi se osobno upoznao sa svakim od njih, ali i predstavio svoju koncepciju i način rada

- Obavio sam razgovor s igračima, prije prvog treninga. Najvažnije je da igrači znaju što od njih tražim i što od njih očekujem. Najvažniji dio koji moramo obaviti jest psihološki dignuti igrače, a to ćemo obaviti kroz kolektivne i individualne razgovore. Nakon toga tražim od njih da na svakom treningu moraju dati sve od sebe i da moraju krvavo raditi kako bi zajednički uspjeli ostvariti cilj, a to je, jasno, ostanak u Prvoj ligi.

Nepromijenjen stožer

Bivši trener Cibalije Mladen Bartolović ostao je u klubu na drugoj funkciji, ali će biti i na dispoziciji treneru Rupniku. Rad Mladena Bartolovića u Cibaliji Rupnik izuzetno cijeni i svaka informacija o igračima bit će mu dragocjena, pa će mu u tom smislu početak rada biti olakšan.

- Jasno je da će mi biti u tom smislu lakše, jer je Bartolović napravio u prošlih godinu dana veliki posao u Cibaliji i to se mora poštovati. Svaka informacija je dobro došla, ali i sam imam neke ideje koje želim realizirati. Tako da kada se sve to posloži, uvjeren sam da ćemo na kraju sezone moći reći da smo odradili dobar posao.

Mnogi treneri koji dolaze u novu sredinu dovode ili traže određene trenere za suradnike. Međutim, Rupnik nije želio trošiti vrijeme na izbor već je ostavio kompletan sastav stožera koji je radio i kod Bartolovića.

- Premalo je vremena da bi se nešto mijenjalo, a budući da imam povjerenje u trenere koji su radili i s Bartolovićem, nemam razloga išta mijenjati, tu su pomoćnici Petar Tomić i Stjepan Kvesić, trener vratara Ivica Miše i kondicijski trener Hrvoje Bradašić. Najvažnije je da svi skupa uložimo cijelog sebe i onda će se rezultati toga rada vidjeti - poručio je novi trener Cibalije.

Antun GRGIĆ
IGRAČKA KARIJERA:

1978. - 1990.

Škola nogometa NK Osijek

1990. - 1998.

Seniori NK Osijek

1998. - 2000.

Hapoel - Tel Aviv

2000. - 2002.

Bnei Yehuda - Tel Aviv

2002. - 2003.

Šmartno (Slovenia) /

Metalac (Osijek)

2003. - 2004.

Grafičar Vodovod (Osijek)

TRENERSKA KARIJERA:

Grafičar - Vodovod

Vukovar 1991

BSK - Bijelo Brdo

NK Osijek

BSK Bijelo Brdo

Cibalia

Prvi trening

RUPNIK ĆE RAZGOVOROM PODIĆI IGRAČE

Možda ste propustili...

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

Najčitanije iz rubrike