Novosti
JE LI MOGUĆA RACIONALNIJA LOKALNA UPRAVA?

Mjesni odbori izgubili su smisao u malim sredinama
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Mjesni odbor u Republici Hrvatskoj oblik je mjesne samouprave koji se osniva statutom jedinice lokalne samouprave kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana.

Osniva se za jedno naselje, više međusobno povezanih manjih ili za dio većeg naselja, odnosno grada koji u odnosu na ostale dijelove čini zasebnu razgraničenu cjelinu. Inicijativu i prijedlog za osnivanje mjesnog odbora mogu dati građani, udruženja te druga tijela određena u statutu općine, odnosno grada. Tijela mjesnog odbora su vijeće i njegov predsjednik, mandat traje četiri godine... Definicija je to i opis rada mjesnih odbora koji su od 1993. godine donedavno djelovali u svim baranjskim općinama. U ovom trenutku, od devet baranjskih jedinica lokalne samouprave, mjesni odbori djeluju u njih pet (kako u općinskim sjedištima, tako i mjestima u općinama), ali će u bliskoj budućnosti njihov broj sigurno biti manji. Prva je od mjesnih odbora odustala općina Bilje, koja ih je na cijelom području ukinula još 2014. godine. Općinsko čelništvo i načelnik općine Željko Cickaj odluku su obrazlagali smanjivanjem proračunskih prihoda, a od njihovih su ukidanja očekivali uštedu od 200-tinjak tisuća kuna godišnje. Četiri godine kasnije Cickaj ističe kako nije primijetio da ukidanje mjesnih odbora nekom otežava život, budući da su u općinskom vijeću vijećnici iz svih mjesta. Nezadovoljni su, dodaje, samo pojedinci koji s vremena na vrijeme negoduju zbog ukidanja mjesnih odbora samo kako bi sebi stvorili platformu za političko djelovanje.

Velika ušteda

- Godinu dana uoči ukidanja došli smo do saznanja da su MO-i iz proračuna po raznim osnovama izvukli više od 100.000 kuna, koje su ili proslijedili nekim udrugama, organizirali manifestacije i slično. Sredstva nisu potrošena realno - tvrdi Cickaj, naglašavajući kako je spreman na razgovor ako se na terenu pokaže želja za ponovnim osnivanjem mjesnih odbora. No, dodaje, zahtjev mora biti opravdan.

Stopama općine Bilje nedavno je pošla i općina Popovac, koja je sukladno “lex šerif” krenula u usklađivanje Statuta. Jedna od statutarnih promjena bilo je upravo ukidanje MO-a.

- Općina Popovac ima samo tri naselja, međusobno udaljena samo po četiri kilometara. Dobro smo upoznati s problemima mještana, komunikacija je gotovo izravna, pa smatramo da su mjesni odbori nepotrebni - kaže načelnik općine Popovac Zoran Kontak, dodajući kako su, uz spomenuto, oni samo trošak za proračun. Izbori za vijeća mjesnih odbora, naime, općinu su stajali stotinjak tisuća kuna, čemu treba pridodati još sličan iznos potreban za njihov rad.

- Taj ćemo novac uložiti u mještane, prije svega mlade, te im, primjerice, osigurati besplatne udžbenike - ističe Kontak.

Premda je općina Kneževi Vinogradi nešto veća od popovačke, mjesni su odbori i tamo prošlost. Odlučilo je tako Općinsko vijeće, a načelnik, Vedran Kramarić odluku obrazložio sličnim riječima kao i Kontak. Vrlo brzo bez najmanje jednog mjesnog odbora ostat će i općina Darda.

- Trebalo bi ukinuti bar MO Darda, a ostaviti ih u naseljima Mece i Uglješ. U Dardi nema potrebe za njim, jer općina ima uvid u sve što se događa i može promptno reagirati - kaže općinski načelnik Anto Vukoje, napominjući kako MO-i nemaju snagu (prije svega financijsku) izrađivati projekte i obavljati slične aktivnosti, pa su nepotrebni. Mišljenja je kako se novac utrošen u mjesne odbore može pametnije iskoristiti. Mjesni odbori, za sada, postoje u općini Draž, a kako ističe općinski načelnik Stipan Šašlin, za sada ne razmišljaju o njihovu ukidanju. Izbori za vijeća mjesnih odbora u općini Petlovac održani su krajem prošle godine.

- Naša je općina površinski velika i sela su udaljena. Mjesni odbori odgovaraju za općinsku imovinu u svojim naseljima i obavljaju svoje poslove - kaže načelnik Milan Knežević, dodajući kako mu takva situacija odgovara. U općini Jagodnjak MO-i su ukinuti. Važno je istaknuti kako članovi vijeća MO-a i njegovi predsjednici dužnosti obavljaju bez naknade.

Bez strančarenja

Dva susjedna grada, Valpovo i Belišće, u potpunoj su suprotnosti kada je u pitanju funkcioniranje na relaciji gradska uprava – prigradska naselja s obzirom na to da je u jednom još uvijek na snazi odluka o vijećima mjesnih odbora, a drugi je ista tijela ukinuo prije više od dvije godine. Otkad je na inicijativu HDZ-a, Gradsko vijeće Belišća prije više od dvije godine ukinulo svoja vijeća mjesnih odbora u Belišću i prigradskim naseljima, iznos od 460.000 kuna, koliko se trošilo svake četiri godine za izbore, preusmjerili su za druge potrebe, a cijeli novi sustav utemeljili su na funkcioniranju povjerenstva na čijem je čelu gradonačelnik. U svakom prigradskom naselju on je sebi izabrao povjerenika koji je pak u svome selu oko sebe okupio ekipu (najčešće sastavljenu od čelnika udruga). Svi članovi povjerenstva u selima, uključujući i povjerenika, rade “pro bono”, a gradonačelnik s povjerenicima ima obvezu sastati se najmanje četiri puta godišnje kako bi se utvrdile potrebe i prioriteti za svako pojedino naselje u idućem razdoblju. Povjerenstva nema jedino na području samog grada Belišća, jer je poslove nekadašnjeg vijeća preuzela gradska uprava na čelu s gradonačelnikom.

Bojan Vuksanić, nekadašnji član Vijeća Mjesnog odbora Bocanjevci, a danas povjerenik za isto mjesto, kaže da je ovakav način rada i funkcioniranja daleko učinkovitiji u odnosu na prijašnji, jer se umjesto nekadašnjeg nerijetkog strančarenja na sjednicama VMO-a, sada u kratkom roku rješavaju konkretna pitanja za svako mjesto.

S obzirom na to da je u Gradskom vijeću Valpova na posljednjoj sjednici potvrđena informacija da je 16 od ukupno 17 članova Vijeća potpisalo inicijativu za ukidanje VMO-a na području Grada Valpova, valja očekivati da ni Valpovčani više neće izlaziti na izbore za vijeća, za koja su trebali glasati u lipnju, te da će i oni ustrojiti sustav s povjerenicima po uzoru na Belišće.

Međutim, dosadašnji predsjednik VMO-a Valpovo u posljednja tri mandata Branko Markota stajališta je da su rezultati rada vijeća na terenu itekako vidljivi, jer su se riješili brojni komunalni problemi u samom Valpovu te da bi u slučaju ukidanja vijeća ipak netko trebao preuzeti ulogu vijeća.

Ivica GETTO/Lidija ANIČIĆ
NEUSPJEŠNI POKUŠAJI UKIDANJA MO-a U BELOM MANASTIRU

U Belom Manastiru, jedinom baranjskom gradu, četiri su mjesna odbora - u prigradskim naseljima Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina, te u užem gradskom području. Sazivi MO-a imaju od pet do devet vijećnika. Izbori za VMO održani su usporedno s parlamentarnim, u svibnju prošle godine, a tako je odlučilo belomanastirsko Gradsko vijeće. Toj odluci prethodila su čak četiri pokušaja izmjene statuta, kojim bi oni bili ukinuti. Ukidanje je predlagao tadašnji gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, obrazlažući inicijativu tvrdnjom da su MO-i potrebni većim gradovima, te da njihovu ulogu, na neki način, imaju gradski vijećnici iz prigradskih naselja. Osim toga, isticao je, mjesnim je odborima na širem gradskom području četverogodišnji mandat istekao još 2014., što posve dovoljno govori o potrebi za njihovim postojanjem. Tadašnja oporba, predvođena HDZ-om, prijedlogu se opirala, naglašavajući kako su mjesni odbori temelj demokracije.

NEPOZNAVANJE PROBLEMA GRAĐANA

“Prilikom obilaska naših prigradskih naselja, uvjerili smo se da sadašnji sustav s vijećima ne funkcionira kako bi trebalo. Predsjednici vijeća mjesnih odbora nerijetko ne znaju o pravim problemima svojih sumještana i neredovito sazivaju sjednice vijeća, tako da i osobno podržavam njihovo ukidanje i imenovanje povjerenika. Iskustvo drugih sredina već je pokazalo da ovaj model bolje funkcionira te od njega očekujem bolju komunikacije i u konačnici bolje rezultate na terenu s obzirom na to da se unatoč najavljenom ukidanju vijeća, sredstva namijenjena pojedinim naseljima neće ukidati”, kazao nam je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, koji zastupa stajalište da samom Valpovu više neće trebati posebno vijeće. Bizovački načelnik Srećko Vuković iznimno je zadovoljan radom VMO-a na području svoje općine i tvrdi da su oni potpuno opravdali svoje postojanje zbog čega smatra da ih svakako treba zadržati i u idućem razdoblju.

racionalizacija

MALE OPĆINE NOVAC ZA MO-e MOGU PAMETNO ISKORISTITI

Zoran Kontak

načelnik općine Popovac

Općina Popovac ima samo tri naselja, međusobno udaljena samo po četiri kilometara. Dobro smo upoznati s problemima mještana, komunikacija je gotovo izravna, pa smatramo da su mjesni odbori nepotrebni.

Bojan Vuksanić

povjerenik za Bocanjevce

Uvođenjem povjerenika rad se pokazao daleko učinkovitiji, jer se umjesto nekadašnjeg nerijetkog strančarenja na sjednicama VMO-a, sada u kratkom roku rješavaju konkretna pitanja za svako mjesto.

Možda ste propustili...